Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НФСБ: Хаджигенов и Татяна Дончева внасят поправки в полза на Васил Божков и други обвиняеми олигарси

Политика

НФСБ: Хаджигенов и Татяна Дончева внасят поправки в полза на Васил Божков и други обвиняеми олигарси

Снимка:

„Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева предложиха промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) - лобистка поправка в полза на обвиняеми лица, включително и за тежки престъпления, с която се иска ускорено разглеждане на делото.“

Това се казва в позиция до медиите на НФСБ.

„Днес, след участието на Николай Хаджигенов по Нова, отново ще повторим: Под привидния предлог за защита правата на обвиняемите на съдебен процес в разумен срок, на практика се облагодетелстват извършителите на престъпления, чието разследване изисква извършването на множество процесуално-следствени действия. Подобни изменения ще бъдат в полза на обвиняеми лица като Васил Божков и други обвиняеми олигарси“, посочи Христиан Митев от НФСБ, зам.-председател на правната комисия в 44 Народно събрание.

„Нещо повече – депутатите от „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов и Татяна Дончева са в конфликт на интереси“, подчерта зам.-председателят на НФСБ и председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в предишния Парламент Борис Ячев.

„Хаджигенов е наказателен адвокат и има интерес от приемането на въпросните поправки в НПК. Дончева защитава обвиняеми лица, чиито разследвания продължават дълго време заради сложни експертизи и са пряко свързани с предложената поправка. Манолова и Дончева имат законодателен опит в спасяването на обвинявани за престъпления лица: През 2006 г. те прокараха поправка за значително намаляване на наказанието за склоняване към проституция в някои случаи. Благодарение на тази поправка рапърът Иван Главчев – Ванко 1, осъден на 12 години, излезе от затвора. След като бе излежал само 3 години от присъдата си.

От НФСБ призоваваме парламентарно представените партии да не допускат прокарване на подобни лобистки текстове, които погазват обществения интерес!

Това ще бъде категоричен знак за какво ще работи 45-ото Народно събрание“, се казва още в писмото.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още