Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген (ОБНОВЕНА)

Политика

Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген (ОБНОВЕНА)

Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:
Шенген

Последваха реакции на политици у нас

Нидерландия е съгласна България да стане част от Шенгенското пространство, предаде Ройтерс. Решението на нидерландското правителство се очаква да бъде внесено в парламента на страната следващата седмица. „Щастливи сме да съобщим, че днес нидерландското правителство информира парламента за подкрепата си за присъединяването на България към Шенген. Нидерландия вече изрази подкрепата си за Румъния през декември 2022 г. Поздравявамe и двете държави за добре свършената работа!“, се казва в позиция на посолството на Нидерландия в Румъния.

В позицията на кабинета до депутатите се казва: "България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство".

Толкова много неща са се подобрили, че "би било просто много глупаво", ако Нидерландия продължи да задържа България. Това заяви нидерландският премиер Марк Рюте в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, цитиран от Националната информационна агенция на Нидерландия АНП и БТА. 

Последваха политически реакции у нас на новината: 

Президентът Румен Радев благодари на премиера на Нидерландия Марк Рюте за решението на Хага за Шенген. В профила си в социалната мрежа "Екс" (X), известна до неотдавна като "Туитър", държавният глава написа: „Признателност към министър-председателя Марк Рюте за изпълненото обещание за Шенген.“

България очаква парламентът на Нидерландия в следващите дни да свали ветото за приемането на нашата страна в Шенген,  съобщи премиерът Николай Денков пред български журналисти в Брюксел след края на двудневното заседание на Европейския съвет. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също повтори пред журналисти, че България е заслужила своето членство в Шенген. Габриел се позова на последния доклад на Европейската комисия от 18 октомври, в който се казва, че страната ни има ключова роля за опазване на външните граници и разполага със силна система за управление на границите. След този доклад имаше успешна мисия през ноември, посочи Габриел.

Днешното решение на правителството на Нидерландия да подкрепи България за членство в Шенген е еднозначна висока оценка за работата на България, написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков. Поздравления за успеха на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и за всички, които с екипна работа допринесоха за това. Благодаря на Марк Рюте, че повярва в силата на нашата политическа воля, пише още Кирил Петков.

Правосъдният министър Атанас Славов пък коментира, че това е резултат от конституционните промени. 

"Ако ние не бяхме показали решителност от първия ден на това управление за промени в Конституцията, за промени в законодателството, за укрепване на върховенството на правото, нямаше да има такова решение", категоричен бе министърът в предаването "Панорама" по БНТ. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети