Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нидерландия отново стопира приема на България и Румъния в Шенген

Политика

Нидерландия отново стопира приема на България и Румъния в Шенген

Нидерландия отново стопира приема на България и Румъния в Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Нидерландският парламент прие резолюция, която постановява страната да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това съобщи нидерландската евродепутатка София ин'т Велд пред румънското издание "Аджерперс. Тя е координатор на групата Renew в Комисията за граждански свободи (LIBE) на Европейският парламент.

"За мое голямо съжаление преди няколко минути разбрах, че парламентът е приел резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие изпълнихте необходимите критерии. Страхувам се, че премиерът прави много малко, за да убеди парламента или да поеме отговорност и да каже, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета (с присъединяването на Румъния и България към Шенген) Трябва да разберете, че не всички в страната са против. Моята партия иска България и Румъния незабавно да се присъединят към Шенген, но повечето партии в правителството не искат това", каза София ин'Т Велд.

Депутатите в Нидерландия призовават правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупцията и организираната престъпност в двете страни. Документът, приет от парламента, гласи, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в страна от Шенген „могат да причинят големи проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната държава и следователно биха могли да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на целия Шенген.

В отговор румънският премиер Николае Чука каза, че ветото не е тревожно, като подчерта, че Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване.

„Изобщо не сме притеснени, защото Румъния направи всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство, което беше доказано и от резултатите от проверките, направени от комисията, назначена в това отношение“, каза Чука.

Европейският парламент прие във вторник с голямо мнозинство резолюция, в която иска от Съвета на ЕС до края на 2022 г. да предприеме всички необходими мерки за приемане на решение относно приемането на Румъния и България към Шенген. Решението обаче изисква единодушно решение на Съвета на ЕС.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати