Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16, обяви военния министър

Политика

Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16, обяви военния министър

Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16, обяви военния министър - Tribune.bg
БГНЕС

България ще обучи 60 украински военни санитари като част от мисията на ЕС

Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16, обяви в Брюксел военния министър Димитър Стоянов.

„Още през месец юни беше поискано с писмо информация от нидерландската страна дали могат да ни бъдат предоставени самолети Ф-16 А и Б, както се водят, това са блок 15. Отговорът тогава беше, че няма такава възможност и няма как да ни бъдат предоставени. Коментирана беше надълго и широко темата от телевизионните екрани с различни експерти как Нидерландия е готова да дари на България самолети Ф-16 в замяна на нашите самолети МиГ-29. Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват в момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за Ф-16”, обясни министърът.

БГНЕС

По неговите думи се предвижда МиГ-29 да останат на въоръжение до края на следващата година. След това съм скептик, че можем да ги поддържаме в оперативна готовност, допълни служебният министър.

България има готовност да участва в мисията на ЕС за обучение на украински военни, съобщи още Стоянов.

Той е предложил четири групи от по 15 украински военни да бъдат обучени във Военномедицинската академия в София за санитари.

„Не сме приключили още с анализа, който, надявам се, до края на седмицата, ще бъде приключен и после трябва да имаме и решение на МС, с което да предоставим информация на НС за вземане на информирано решение за предоставяне на оборудване, както на тренировъчната мисия, така и на Украйна", посочи Димитър Стоянов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети