Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Никола Филчев: Олигархът Прокопов* е свидна рожба на Костов

Политика

Никола Филчев: Олигархът Прокопов* е свидна рожба на Костов

Снимка:

„Олигархията възникна и се разви в резултат на приватизацията, извършена от Костов. Първите олигарси бяха създадени от Костов и отгледани от управниците след него – Кобурга и други подобни. При управлението на Костов (1997 г. – 2001 г.) беше приватизирано държавно имущество за тридесет милиарда долара, а срещу него държавата получи реално едва три милиарда долара“. Това разказва в интервю пред Пик бившият главен прокурор Никола Филчев.

По думите му именно в резултат на мафиотската приватизация България се е превърнала в най-бедната страна в Европейския съюз.

„Населението силно обедня. Настъпи дълбока класова диференциация на обществото на бедни и богати. Държавните активи попаднаха у новобогаташи, които не можеха да ги управляват. Престъпната приватизация създаде добра хранителна среда за организираната престъпност. Затова управлението на Костов е катастрофа за България. Неговата приватизация се превърна в разбойническо разграбване на държавното имущество от съпартийци и ортаци“, категоричен е той.

Филчев разказва, че като главен прокурор от 1999 г. до 2006 г. е бил всячески възпрепятства от премиерът Иван Костов и подчиненият му държавен апарат.

„И това е обяснимо. Не може да се очаква Костов сам да се предаде на прокуратурата и да влезе в затвора. Когато стана премиер, Костов веднага промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки, които увреждат държавния интерес (1997 г.). По такъв начин държавата остана без защита пред разбойническите набези на костовистите. Още като започнах работа, влязох в конфликт с Костов, при който ясно му заявих: „Прокуратурата служи на държавата, а не на твоите крадливи съпартийци“. Тогава той директно се опита да ликвидира прокуратурата. Заяви, че ако продължаваме да се занимаваме с приватизацията, той ще превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет, т.е. в подчинен нему административен орган. И не само го каза, а предприе и конкретни стъпки, за да осъществи намеренията си“, споделя спомени Никола Филчев.

Бившият главен прокурор разказва каква е ролята на Костов за създаването на олигарха Иво Прокопиев.

„Олигархът Прокопов*, по-известен като „разградския гризач“, е свидна рожба на Костов. За да защити свидната си рожба Прокопов и приватизацията на „Каолин“, Костов мобилизира цялата държавна машина срещу прокуратурата – правителството, МВР, парламента, управляващата партия, медиите, олигарсите. Той впрегна целият си властови, политически и финансов ресурс, за да попречи на прокуратурата да търси отговорност от Прокопов за приватизацията на „Каолин“. Искаше още в зародиш да смачка усилията на прокуратурата за законност. Тогава никой (нито държавник, нито политик, нито медия) не реагира, че премиерът Костов грубо нарушава разделението на властите и погазва независимостта на съдебната власт. Всички, които днес редят благи приказки за демокрация, тогава приемаха за нормално премиерът Костов „да издърпа ушите“ на главния прокурор Филчев и да скастри прокуратурата, че защитава обществения интерес, и се меси в приватизацията“, възмущава се Филчев.

„Въпреки това през 2002 г. прокуратурата даде на съд Прокопов за незаконната приватизация на „Каолин“. Четири години Прокопов отлага делото в Разград. След като напуснах, – през пролетта на 2006 г., прокурорката Елена Хаджидимитрова оттегли обвинението срещу Прокопов пред съда. Предполагам - добре мотивирана от червенобузестия“, разказва бившият главен прокурор.

Според оценките му днес, при управлението на премиера Борисов, прокуратурата постоянно вика на разпит активисти на управляващата партия, повдига им обвинения и ги предава на съд. Някои са дори осъдени.

„Но Борисов не заплашва съда и прокуратурата, не се заканва, че ще измени конституцията и законите, за да им отнеме правомощията, или че ще извади прокуратурата от съдебната власт. Премиерът Борисов не използва специалните служби, за да контролира главния прокурор, каквато беше практиката при Костов по мое време. Днес служители на специалните служби не получават мръсни поръчки – да подслушват и следят главния прокурор, каквато беше практиката, когато Националната служба за сигурност се ръководеше от гнома Атанас Атанасов“, казва той.

Никола Филчев счита, че още като главен секретар на МВР Борисов се отнасял „с респект към съда и прокуратурата“.

„Въпреки съпротивата на премиера Костов и липсата на правомощия, прокуратурата тогава даде на съд хиляди приватизатори за престъпления, извършени при приватизацията на държавното имущество. Само през 2002 г. прокуратурата образува 1577 дела за престъпления по служба, свързани с приватизацията и предаде виновните на съд. Но Върховният касационен съд тогава се ръководеше от печално известния адвокат Иван Григоров, който публично заяви „Аз съм костовист“. Затова Костов го инсталира за председател на Върховния съд. Григоров положи много усилия, за да провали обвиненията на прокуратурата и да оправдае виновните разбойници приватизатори, които са също „костовисти“. Много дела бяха отложени неоснователно и решени „правилно“ след като напуснах прокуратурата“, твърди той.

*Бившият главен прокурор Никола Филчев не използва пълното име на Иво Прокопиев, като обикновено го нарича „Прокопов“  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още