Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Денков: Искам да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно

Политика

Николай Денков: Искам да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно

Николай Денков: Искам да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно - Tribune.bg
Снимка:

При управленската програма се сблъскахме с проблеми, унаследени от служебното правителство, тъй като се налага да гасим пожари още в първия ден в повечето министерства. Това обяви по време на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. 

„Тези пожари ни накараха да включим нови дейности в управленската програма и работата по тях отнема много енергия и време.

Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат тежки последици за икономиката и за хората в страната. В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушения на правилата. Искам да разбия един мит, който много системно се появява и пропагандира - това е митът, че служебните правителства работят безупречно, като противопоставяне на редовните правителства“, допълни Денков

Премиерът даде за пример бюджета за 2023 година: 

„Служебният кабинет наруши закона като не представи през ноември миналата година редовен бюджет. После представи такъв с 6,4% дефицит, със завишени разходи и занижени приходи. Сегашният бюджет залага 2,7 млрд лева повече. МФ е поело ангажимента да събере допълнително около 2 млрд, които иначе биха изчезали от държавната хазна“, добави той. 

Денков отправи критика и по Плана за възстановане и устойчивост, по който има сериозно забавяне, подчерта той.

„Има реформи и инвестиции, които трябваше да бъдат завършени до декември, а те са завършени наполовина. Ние сме в риск да не можем да получим парите през 2023 г.“

При медицинските хеликоптери - служебното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлила дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност. Сега процесът трябва отново да се рестартира и всичко е на изходно положение. Трябва отново да се създаде търговско дружество, което да поеме дейността. И още: служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки.  Те не могат да са в болниците, обясни Денков и подчерта, че мястото им е на летищата. 

Относно Пловдивският панаир- служебното правителство не е направило нищо, за да спре неговото прехвърляне.  Заведено е дело и е депозирана молба за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от Община Варна към „Пълдин туринвест“. „Намерихме два различни подхода, по които да защитим националния интерес“, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и увери, че акциите на държавата са защитени. Той допълни, че предстои да бъде изработена ясна програма за функционирането на Пловдивския панаир занапред.

Другите проблеми по думите на Денков са свързани с Държавната консолидационна компания, неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лв, ПАВЕЦ „Чаира“.

Половин година толтаксите на превозвачите са били отложени от служебното правителство. Отбелязани бяха и проблеми във ВиК проектите по ОП „Околна среда“, инхаус възлаганията по АМ „Хемус“, висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия. Бездействие по АМ „Струма“.

В Министерството на енергетиката - още в края на миналата година се е появила информация в медиите, че вече са загубени 200 млн. лв заради неподадени териториални планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Денков каза, че България е в риск да загуби 1.6 млрд. лв, ако до края на годината тези териториални планове не бъдат приети. Нищо не е направено от служебното правителство, каза Денков.

„Оказа се, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция“, съобщи Денков и подчерта, че Турция има достъп до българските пазари, но страната ни няма такъв до турските. Той добави, че турската страна няма вина, че страната ни се намира в тази ситуация и неизгодна позиция. Премиерът обяви, че има много милиарди левове, които са под риск, а една част от тях вече са изгубени.

Денков е категоричен, че ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат препратени към прокуратурата. „Тези проблеми показват ясно защо е нужно да има регулярен контрол“, подчерта той и посочи, че министърът на енергетиката в последното служебно правителство – Росен Христов, обикновено не идваше в НС и не отговори на повечето от зададените към него въпроси.

Премиерът съобщи, че има разработени предложения за решения за всички тези проблеми. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети