Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Денков към Радев: Не знам от къде вади заключения, третата власт трябва да осигури доверие в работата си

Политика

Николай Денков към Радев: Не знам от къде вади заключения, третата власт трябва да осигури доверие в работата си

Николай Денков към Радев: Не знам от къде вади заключения, третата власт трябва да осигури доверие в работата си - Tribune.bg
Снимка:

„Не знам откъде Радев вади тези заключения. Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната власт трябва да излизат извън правомощията си. Задължение е на третата власт да осигури доверие в това, което прави“, коментира в Пампорово премиерът Николай Денков.

По думите му събитията от последните месеци са изсветлили много процеси, които са нарушили това доверие.

„Нека членовете на Висшия съдебен съвет да се замислят дали в момента работят за възстановяване на доверието или продължават от същото, което не би помогнало. ВСС трябва да избере най-качествените хора по отношение на експертиза и морални качества. Всяка политическа партия, включително и президентът, имат право да изразят тяхното становище“, допълни Денков.

Според него решенията се взимат във ВСС. Относно предоставянето на оръжие на Украйна премиерът коментира, че има решение на Народното събрание.

Румен Радев се обяви против даването на оръжия за Украйна

„Виждам противоречие - от една страна участваме със снаряди, от друга не участваме. Нека президентът да обясни това противоречие. Трябва да има последователност и да се изпълняват решенията на парламента“, добави Денков.

Относно номинациите за български еврокомисар премиерът подчерта, че е отправил послание към двете парламентарни групи, които подкрепят правителството, да излъчат техни представители, България може да изпрати 2 номинации, изчаквам една номинация от ГЕРБ-СДС и една номинация от ПП-ДБ.

„Не сме готови с номинациите за областни управители, тече процес на обсъждане как да се изберат, аз не харесвам квотния принцип. Смятам, че той е грешен. Търсим консенсусни лица, доколкото е възможно“, каза още Николай Денков.

Той оцени реакцията на институциите във връзка с наводненията като изключително бърза.

„Действията бяха координирани, а ситуацията овладяна, имаше рискови моменти, свързани с източването на язовир Огоста, няма забавяне. Бюджетът закъсня изключително много, ще приемем бюджет, който ще влезе в действие от 1 август, ако всичко е наред. Разчетът е на 3 юли да бъде приет в Министерски съвет, за да има достатъчно време да бъде приет до 31 юли“, каза още Николай Денков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети