Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Денков: Щетите от наводнениято са за над 30 милиона лева. Средствата са налични

Политика

Николай Денков: Щетите от наводнениято са за над 30 милиона лева. Средствата са налични

Николай Денков: Щетите от наводнениято са за над 30 милиона лева. Средствата са налични - Tribune.bg
Снимка:

Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за над 30 милиона лева. В момента налични са около 60 млн. лева

„Средствата са налични и е въпрос на добра организация от институциите, за да успеем да възстановим нарушената инфраструктура и хората да възстановят нормалния си ритъм на работа“, заяви в НС премиерът Денков, който представи пред депутатите ситуацията в района и реакцията на държавата.

Състоянието на мостовете в страната ще бъде проверено. 3 от 4-те жертви са свързани със срутване на моста край Царево. Могат да се наложат и промени в нормативната уредба, подчерта Денков.

Електричеството и водоподаването в бедстващите региони вече са възстановени. Пречиствателната станция в Царево работи, но водата все още може да се използва само за битови нужди. „С помощта на БЧК и армията е доставена всякъде и питейна вода“, увери акад. Денков. Вчера започна подготовката за изграждане на временен мост при Царево, по който ще се пренасочи трафикът от разрушения мост към Варвара. Общо 12 моста трябва да бъдат поправени. За момента оценката на щетите възлиза на около 30 млн. лв. Сумата е налична във фонда за бедствия и аварии. „Въпрос на добра организация от институциите е да успеем максимално бързо да поправим нарушената инфраструктура и хората да възстановят нормалния си ритъм на живот“, каза министър-председателят.

„Бих искал да знам има ли виновни за това, че мостът е пропаднал, но не знам отговора и не мога да посоча има ли виновен за това“, каза още той. Денков беше категоричен, че не е имало скъсани язовирни стени при наводнението.

Той поясни, че е направен оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево, подадени са десет заявления, а по едно от тях вече е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лева.

„Реакцията на държавата беше буквално мигновена. Наред с хората, които живеят в застрашените населени места, имаше и около 4000 туристи, по данни на туристическите служби“, посочи премиерът.

Той обяви, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево, отбеляза Денков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети