Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Денков за наводненията: Възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове

Политика

Николай Денков за наводненията: Възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове

Николай Денков за наводненията: Възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове - Tribune.bg
Снимка:

Възстановяването на инфраструктурата ще струва милиони левове, трябва да се направят оценки, заяви министър-председателят акад. Николай Денков във Враца, където проведе среща на кризисния щаб за наводненията в областта. Той оцени първата реакцията на институциите – областната управа, кметовете – като много добре координирана.

Според него контролът върху това каква вода да се изпуска, накъде да се насочва техниката е позволило най-тежкият период да бъде овладян.

„Непосредствената опасност намалява, рисковете намаляват. Все пак трябва да се внимава за населените места, които са долу по поречието, като Мизия. Там водите все още могат да се покачват известно време. Но по всичко изглежда, че най-критичният период е преминат“, заяви акад. Денков.

Той посочи, че на срещата във Враца са обсъдили периода от следващите няколко дни.

Частично бедствено положение в община Хайредин и в селата около Елин Пелин (ОБНОВЕНА)

„Трябва да се подготвят заявките на хората, за да може да се задвижи механизма на социалното министерство и да се изплатят още през юни компенсации, посочи премиерът.

На конкретния въпрос какви средства ще получат хората, акад. Денков отговори: „Има няколко линии, по които хората ще получат средства. Това, което министър Шалапатова увери, едната линия е описания на щетите. 1512 е максималната помощ. Втората линия е свързана с повредени уреди, там максималната сума е 2500 лева. Едното допълва другото. Третата линия активирани възможностите там, където е залята кухнята, хората да използват услугата за безплатен обяд. Четвъртата линия е по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете. Това не е работа на военните, които ще се изтеглят утре“.

Той посочи, че успоредно с това трябва да се придвижи и процесът по възстановяване на разрушената инфраструктура – мостове, улична настилка. „Още утре започват първите срещи на вътрешния министър, който е ръководител на Комисията за бедствия и аварии, за да започнат проектите максимално бързо да се възстанови инфраструктурата.

„Нека да минат първо оценките, за да видим какви са нуждите. Това, което обсъждаме е, че средствата, които са необходими за почистване не са толкова големи, по-скромен размер са., нека се направят оценките“, подчерта Денков.

Всички кметове поставиха като проблем, че като мине кризата, не се работи регулярно - изчистване на корита, строени диги. Това е ангажимент, който поех - да видим как да работим регулярно, за да няма пак наводнения, каза премиера.

След Враца той ще посети Хайредин и Монтана.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети