Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Милков: Има шанс да разрешим проблеми с РСМ, които са съществували десетилетия

Политика

Николай Милков: Има шанс да разрешим проблеми с РСМ, които са съществували десетилетия

Николай Милков: Има шанс да разрешим проблеми с РСМ, които са съществували десетилетия - Tribune.bg
Снимка:

Две изборни секции ще имаме в Русия, в Украйна може да не се гласува, посочи служебният външен министър

Подготовката по отношение на вота в чужбина тече постоянно, дори извън предизборните кампании. Това коментира пред БНТ Николай Милков, служебен министър на външните работи.

„Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори“, посочи министър Милков.

ВОТЪТ В ЧУЖБИНА

По думите му в момента МВнР е в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври.

„Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори“, каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800.

Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Министърът каза още, че очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

„От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства – в Москва и в Санкт Петербург“, коментира Николай Милков.

„За Украйна все още не е ясно, възможно е там избори да няма поради военния риск. Това зависи от активността на българската общност в западните райони на страната. В Турция сме взели всички мерки, така че да няма нарушения на изборните правила и кодекс“, обясни външният министър.

ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ

Към момента не се обмислят ходове за отзоваване на руски дипломати. При положение, че постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани, заяви Милков.

Той отчете, че отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и че членуваме в ЕС и НАТО.

„Ние се придържаме към международното право като основополагащ принцип на българската международна политика. Нямаме поле за маневриране. Ако има възможност за подобряване на дипломатическите мисии в Русия, бихме могли да разгледаме възможностите, но това е сложно“, каза Милков във връзка с отношенията между България и Русия.

„От рамката ние не можем и няма да излезем“, категоричен бе външният министър.

ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Николай Милков заяви, че МВнР ще продължи да работи за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. По отношение на Република Северна Македония министърът коментира, че имаме шанс да разрешим проблеми, които от десетилетия са съществували, но не са били третирани сериозно.

„Сега тези проблеми не са решени, но имаме механизъм, приет от българския парламент, става дума за т.нар. френско предложение, приет е и от парламента на РСМ, и пред нас има широко поле за продължаване на работата за изчистване на всички спорни въпроси“,  коментира служебният външен министър .

Той каза още, че има изгледи за подобрение на отношенията със Северна Македония.

„Що се отнася за работата ни с правителството на РСМ, безпокойство там буди поведението на опозицията, които използват за различни цели тези вътрешни нагласи на част от населението. Очевидно има сили, които оказват съпротива. Издигат една фалшива дилема, според мен – европейското членство или идентичността на Република Северна Македония“, смята министър Милков.

„Това не е така, европейското членство е свързано с преоценка на миналото и редица пропагандни клишета. Всяка страна преди да влезе в ЕС трябва да се раздели с част от тези фалшиви парадигми в историческия процес“, категоричен е той.

„Този катарзис явно трябва да се изживее и там. Ще ми се в РСМ да се формира национален консенсус, не можем да разчитаме и говорим само с една политическа партия, на нас ни е нужно да говорим като държава с държава“, подчерта министър Милков.

„Да не стане така, че хората с българско самосъзнание в РСМ да загубят вярата в институциите, които са призвани да защитават и техните права“, коментира още той.

Според него институциите там не би трябвало да бъдат използвани за репресивни цели.

„Нуждаем се от много пояснения от нашите македонски партньори. Ако има сигнали за нарушения ние ще реагираме подобаващо. Следим ситуацията с повишено внимание и подаваме сигнали, че трябва да се въздържаме от практики в миналото“, категоричен бе Николай Милков.

ЧЛЕНСТВОТО В ШЕНГЕН

„Въпросът е бих казал в много важна, критична фаза. Резултат от всеобщото разбиране на държавите членки е, че е нужна реформа на Шенген, включително и към разширяване“, каза Милков. Той отчете, че вижда шанс за членството ни в общността  заедно с Хърватия и Румъния. Страната ни ще направи презентация през септември и ако всичко премине успешно по време на тази проверка, имаме шанс през месец ноември да бъдат взети политически решения за разширяване.

ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ (ОИСР)

„Не бих го нарекъл клуб на богатите, това е клуб на държавите, които прилагат добрите политики. Идеята е дали ние ще прилагаме по-добри политики в бъдеще, въпрос за модернизацията на България и може би най-интеграционно усилие след членството ни в ЕС и НАТО. То касае всички сфери на обществения живот“, коментира Николай Милков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати