Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Милков ще предложи назначаване на нов посланик на България в НАТО

Политика

Николай Милков ще предложи назначаване на нов посланик на България в НАТО

Николай Милков ще предложи назначаване на нов посланик на България в НАТО - Tribune.bg
Снимка:

България засега не е поемала ангажимент за предоставяне на боеприпаси на Украйна, посочи външният министър от Брюксел

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че ще предложи на президента Румен Радев да бъде назначен нов посланик на България в НАТО. Мисля да направя стъпки пред президента, заяви Милков пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи, информира БТА.

Той отказа да посочи имена и отбеляза, че това е въпрос на съгласуване. По неговите думи е било за предпочитане редовно правителство да предложи име за следващ посланик на България в НАТО, след като постът бе освободен преди почти година.

По повод днешното заседание Милков отбеляза, че са били обсъдени подготвяните нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. По неговите думи се очаква санкциите да бъдат одобрени в следващите дни. Не се очертава да има ядрени компоненти, заяви министърът и уточни, че това е резултат от „широк консенсус“ и не става дума за решителна намеса от българска страна.

Милков посочи, че това, от което Украйна има нужда най-много сега, са боеприпаси. Той поясни, че съществува готовност за доставка на боеприпаси от няколко държави. България засега не е поемала ангажимент за предоставяне на боеприпаси, уточни министърът.

Според него към такива въпроси трябва да се подхожда много внимателно.

„Въпросът с оказване на помощ с танкове и с бойни бронирани машини е изключително деликатен, който се коментира в продължение на седмици. Нито една страна не заяви твърдо от самото начало, че ще се предостави. Формира се т.нар. коалиция "Леопард" и в никакъв случай не се бърза със слагане на масата веднага – „да, ние ще предоставим това или ще предоставим друго“. И по някакъв начин този внимателен подход искам да го сравня с едно говорене у нас, което често пъти се получава. Ние трябваше много отдавна да „даваме самолети“. Самолети никой не е дал до сега“, подчерта Милков, цитиран от БНР.

България по отношение на помощта стои добре, заяви Милков. Той отбеляза, че нашата страна участва в осигуряването на помощ за обучението на украински военни в съюзнически държави, основно в Германия и Полша. Работим за рехабилитацията на военни от Украйна, водеща страна сме по отношение на медицинската помощ, включително в рамките на НАТО, добави Милков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети