Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Младенов: Безотговорно е да се ходи от избори в избори, отвън България изглежда много объркана

Политика

Николай Младенов: Безотговорно е да се ходи от избори в избори, отвън България изглежда много объркана

Николай Младенов: Безотговорно е да се ходи от избори в избори, отвън България изглежда много объркана - Tribune.bg
Снимка:

„Притеснително е финансовото разделение, към което отиваме - рецесията, инфлацията. Всичко това ще има дългосрочни ефекти върху много държави. На този фон международните институции са много отслабени“.

Това каза пред БНР Николай Младенов, бивш външен министър, бивш специален пратеник на ООН за Близкия изток, сега член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби.

Той подчерта, че позицията на Европа спрямо войната в Украйна е обяснима, тъй като агресията трябва да бъде спряна.

„Но през последните десетилетия свикнахме европейското развитие да бъде зависимо от евтините енергийни източници. Трябва да си дадем сметка, че преходът на откъсване от този тип зависимост ще е болезнен. Това откъсване е неизбежно. Притеснява ме, че богатите европейски страни все още се страхуват да платят тази цена. Колкото повече се бави този процес, толкова по-болезнен ще е преходът“, предупреди той.

Прогнозата на Николай Младенов е, че предстои случайна или целенасочена ескалация на конфликта в Украйна и са необходими премерени действия от страна на всички.

Според него през последните години отстрани България изглежда много объркана, „което е естествен резултат от вътрешнополитическото объркване“.

„Когато виждаме това лутане - ще помагаме ли на Украйна, няма ли да помагаме, трудно може да се очаква консистентна външнополитическа позиция, която да се излъчва от страната ни... Българският народ винаги е много разумен, когато отива да гласува и посланието му е „седнете и се разберете“. Безотговорно е да заявяваш, че не искаш да говориш с този или с онзи. Това се вижда отвън и се отразява върху външнополитическите поведение на държавата. Национално безотговорно е да се ходи от избори в избори. Трябва да има разговори“, предупреди Младенов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати