Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Младенов: Необходим е диалог с Турция за ограничаване на мигрантския поток

Политика

Николай Младенов: Необходим е диалог с Турция за ограничаване на мигрантския поток

Николай Младенов: Необходим е диалог с Турция за ограничаване на мигрантския поток - Tribune.bg
Снимка:

Към този момент дипломатът няма планове да се включва отново в българската политика

Нелегалният мигрантски поток налага един много добър диалог с Турция посочи пред Нова тв бившият външен министър Николай Младенов.

„Трябва да се помогне на хората, които наистина имат легитимни причини да търсят политическо убежище и биват преследвани. Идеалният вариант би бил в ЕС да има споделена отговорност. Но споделената отговорност не е тези хора да стоят в първата държава. Диалозите и разговорите в Европа са много важни и няма нужда да се случват истерично”, смята дипломатът. Според него в Афганистан може да се възродят стари или да се създадат нови терористични организации.

„Историята показва, че когато подобни ситуации се случат, много екстремистки организации намират почва на тези места”, предупреди Младенов. По думите му не

може и не трябва да се правят сравнения на сегашната мигрантска вълна с тази през 2015 г.

„Много неща са различни сега. Турция заяви, че няма капацитет да поеме мигранти, колкото предния път. Те изграждат стена на своята граница с Иран. Страховете не са основателни към този момент”, коментира бившият външен министър. Той не изключва с времето ситуацията да се промени.

„Страни като България трябва да си дадат сметка за уроците от 2015 г. Ние започнахме програма за изграждане на ограда по границата, същото направи и Гърция. Сигурността на границата ни трябва да е приоритет. Хората, които я минават трябва да бъдат щателно проверявани”, изтъкна Младенов. Той отрече на този етап да има планове да се включи отново в българската политика.

„Имам други ангажименти, които са извън границите на страната. Ситуацията у нас е лоша. Ние сме в тежка политическа криза. Още от първите избори видяхме разпадането на политическата система в България”, посочи Младенов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети