Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Нанков за „Хемус“: Държавата като добър стопанин е обезпечила всеки един даден лев по договорите със своите контрагенти

Политика

Николай Нанков за „Хемус“: Държавата като добър стопанин е обезпечила всеки един даден лев по договорите със своите контрагенти

Снимка:

„Длъжен съм да внеса яснота по едни нелепи твърдения на един бивш служебен министър, предложен за редовен силов министър. Този човек говори пълни небивалици. Нека с документи да опровергаем някои от тези неща. Държавата като добър стопанин представлявана от Агенция „Инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, и държавното дружество „Автомагистрали“, е обезпечила всеки един даден лев по договорите си със своите контрагенти чрез чрез законоустановените обезпечения – банкови гаранции и застраховки. Това го казваме винаги, но явно на някои хора трябва да бъде повтаряно и потретвано. Всеки договор съдържа тези клаузи по отношение на авансовите плащания и по отношение как те са гарантирани“, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството в периода 4 май 2017 г.- 20 септември 2018 г. Николай Нанков по повод трърденията на Бойко Рашков за злоупотреби, свързани със строежа на АМ „Хемус“ и заявките му, че разследването ще продължи.

„Ние продължаваме да работим по разследването на „Хемус“ и това ще доведе до някои промени за в бъдеще. Промените ще се отнасят за състава на някои от парламентарните групи, каза Рашков в събота при представянето на коалиционното правителство в парламента, като не уточни дали ще иска депутатски имунитети или не.

Нанков показа документи като банкова гаранция и застраховки.

„Предишното управление като добър стопанин е отговаряло за обезпечаването на всеки лев на българския данъкоплатец. Когато недобросъвестно неизпълнение или неизпълнение на дейности, не дай си Боже евентуални криминални действия – пране на пари т.н. между четвърти, пети, шести контрагент на държавното дружество, което води до следствени действия, тогава държавата като добър стопанин следва да активира тези гаранции, обезпечения. Това междудругото не е направено осем месеца. Големи твърдения, внушения, усещането за едни недобросъвестни практики, а държавата в последните седем месеци, усещайки евентуално, че не е наред, не е предявила застраховките, гаранциите, които ние навремето и ръководените от изключителните професионалисти държавни дружества сме спазили дословно закона за евентуални недобросъвестви действия от нейни контрагенти“, подчерта Нанков.

„Нито съм в главата на един конкретен министър, нито съм му на ракиите, нито с имотите, които разполага, но все пак тези документи, които са стотици, по тези така наречени действия, които осъществяват, е хубаво да бъдат осветлявани чрез вас до българските граждани. Всичко останало са внушения и създаване за усещане за недобросъвестни действия от определени политици, от държавници. Ако е имало такива надолу по веригата, нека бъдат разследвани. Ние бяхме викани на разпит и ще продължим да съдействаме на разследващите“, подчерта Нанков.  

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg


Топ новини

виж още

Актуална тема