Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Василев: Асен Василев има латиноамериканско мислене, вървим към гръцко-африкански сценариий

Политика

Николай Василев: Асен Василев има латиноамериканско мислене, вървим към гръцко-африкански сценариий

Николай Василев: Асен Василев има латиноамериканско мислене, вървим към гръцко-африкански сценариий - Tribune.bg
Снимка:

Икономистът Николай Василев разкритикува мнението на Асен Василев за сгрешения бюджет за 2023 г. , изготвен от служебния кабинет. В събота бившият финансов министър заяви, че има две грешки в сметките на кабинета „Донев“ и настоя, че бюджетният дефицит може да е 3,6%.

Вместо да се погрижи за туите си, Асен Василев откри две грешки в бюджета и свали дефицита на 3,6% (ВИДЕО)

Пред Нова телевизия Николай Василев не се съгласи с него идеологически. По конкретно с твърдението, че ако не се реализират капиталовите разходи, дефицитът ще намалее.

„Той това направи миналата година. По време на неговото управление държавата имаше за срам нула капиталови разходи. Вижте какви са пътищата“, възмути се бившият вицепремиер и министър от времето на НДСВ и тройната коалиция.

Той попита и докога ще се точат 100% дивидентите от печалбите на държавните дружества

„Така правеше Асен Василев миналата година. Той наричаше ГЕРБ латиноамериканци, но аз мисля, че той е латиноамериканец. С такава глупава политика вървим към гръцко-африкански сценариий“.

Николай Василев заяви, че не одобрява водената бюджетната политика.

„Тя се характеризира с едно: Вземаме колкото може, повече дългове. Имаме колкото може, повече дефицити. Раздаваме колкото може, по-големи социални разходи, които финансираме само с кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е за това. Така стреляме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, ние ги изхарчваме, без да питаме. Дойде редовния кабинет през 2021 година и изхарчи 9 милиарда лева и до ден днешен не казва за какво. Кирил Петков няма да отговори, защото не му отърва. Има ли милиарди те се опукват и се оставя попарата за следващите”, каза икономистът.

„През последните две години никой в чужбина не взема България на сериозно заради политическата криза“, добави той. Икономистът смята, че всички партии трябва да проявят повече диалогичност, както в този парламент го прави ИТН. „Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат”, призна той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати