Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Василев: Бюджет 2024 е най-небалансираният от Хан Аспарух досега

Политика

Николай Василев: Бюджет 2024 е най-небалансираният от Хан Аспарух досега

Николай Василев: Бюджет 2024 е най-небалансираният от Хан Аспарух досега - Tribune.bg
Снимка:

Бюджетната политика на кабинета е подобна на тази от 1996 година, след която започна рязко обедняване, заяви пред БНТ Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

„Премиерът два пъти нарече бюджетът балансиран. Да не използвам думата „лъжа“, как да го нарека това нещо? Как е възможно управляващите, които отвориха епоха на най-големите бюджетни хронични дефицити и на бързо покачване на дълга – не от Освобождението, както каза Делян Добрев, а от Хан Аспарух досега, да наричат тази политика „балансиран бюджет“, попита той.

Той използва думата „заблуда“, защото премиерът Николай Денков е заблуден от своите икономисти.

„Заблуда е, че има някакъв избор между гарантирана бедност с бюджетни излишъци и някаква висока европейска доходност с бюджетни дефицити. По-високият дефицит не води до по-голям растеж, това също е заблуда. Третата заблуда е, че ако едно правителство не прави никакви реформи, а само раздава колкото се може повече пари - печели избори и остава в историята с някакво достойно място. Нямат значение милионите вдишвания и издишвания, а миговете, които спират дъха. През последните години кога ни спряха духа?“, попита риторично бившият вицепремиер.

Според Василев, сегашните управляващи са популисти и левичари.

„През 2021 г. Асен Василев беше против Еврозоната. Сега е „За“, приветствам го. Но той отложи два пъти датата за членство. Не води такава бюджетна политика, за да се случи. Първият път, когато беше министър, направи дефицит 3.9 млрд. лв. Ако не влезем в Еврозоната, да не се чудите кой е виновен. Аз съм за Еврозоната“, подчерта Николай Василев.

Той е категоричен, че социалните системи са нереформирани.

„Няма наченки за подобряване и реформа. Половината пенсионери получават еднаква минимална пенсия. И при комунизма не е било така. Единственото нещо, което правят управляващите последните три години – вземат огромни дългове и ги харчат за социални разходи. Само това прави държавата бедна“, категоричен е финансистът.

Николай Василев е категоричен, че идеите за продажбата на държавната земя не са фалшива новина, както се опитаха да го изкарат управляващите.

„Официалната кореспонденция между министерства не е фалшива новина. Това е поредната идея на сегашните управляващи, която се пуска от задния вход. Те не са споменали думата приватизация, в същото време искат подмолно да продадат нещо като 700 хил. декара плодородна държавна земя и да я продадат според мен на 5 до 8 пъти по-ниска цена. Много е възможно това да бъде до 2 млрд. лева и това да бъде най-голямата приватизационна сделка у нас от Хан Аспарух досега. Да не използвам думата „кражба“, но придобиване на земя от конкретни фирми на занижени цени. Това не е фалшива новина“, категоричен е той.

„Миналата година ви показах, че нашата фирма сложи на балкона си часовник, който показва, че дълга е минал 30 млрд. лева. Сега за 2024 г. планираният дълг беше над 48 млрд. лева. Моят въпрос е колко трябва да стане дълга, за да се събудим? Ако се следваха политиките на балансирани бюджети, можеше да завършим този мандат с 13%. Сега е 28%. Сега ще сложим нов часовник на дълга на друго място, който ще показва по-голям дълг. На 40 метра от Министерство на финансите ще го сложим. По политически причини предишният ни часовник беше махнат с голяма глоба“, обясни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети