Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Василев: Политиците не решават демографската криза

Политика

Николай Василев: Политиците не решават демографската криза

Николай Василев: Политиците не решават демографската криза - Tribune.bg
Снимка:

Демографията на България е трагична, предупреди пред БНТ икономистът Николай Василев. "От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол", коментира бившият вицепремиер.

По думите му с тази демография нацията не я чака светло бъдеще. "Политиците са късогледи и от години никакви стратегически въпроси за нацията не се решават. За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана", поясни икономистът.

Василев посочи, че е имало проблясък с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега нещата стават все по-зле.

"Съвсем скоро ще паднем под 50 000 новородени годишно. За да не изчезне нацията раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно", пресметна бившият вицепремиер.  

Николай Василев бе категоричен, че демографията трябва да е приоритет номер едно. По думите му без демография България няма да празнува 1400 години от създаването си.

Той предложи и мярка за насърчаване на раждаемостта - да бъдат давани по 20 000 лева на родителите на всяко новородено.

"Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре", възмущава се икономистът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети