Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова: Дискотеките и баровете да отворят на 15 юни, баркроловете са забранени

Политика

Ангелкова: Дискотеките и баровете да отворят на 15 юни, баркроловете са забранени

Ангелкова: Дискотеките и баровете да отворят на 15 юни, баркроловете са забранени - Tribune.bg
Снимка:

Водеща ще е епидемиологичната обстановка

Предложението ми е дискотеките и баровете да отворят на 15 юни, заяви пред депутатите от икономическа комисия в НС министърът на туризма Николина Ангелкова.

„По отношение на дискотеките, нощните барове и пианобаровете моето предложение е те да могат да работят от 15 юни. За тях е важно да имат планирана дата с оглед старта на организирания туризъм и запълването на чартърния капацитет“, обясни министър Ангелкова. Тя бе категорична, че водеща за отварянето и работата на този тип заведения ще е епидемиологичната обстановка.

По думите ѝ критериите за отваряне на заведенията без дискотеките и нощните барове от 1 юни ще бъдат същите като за откритите площи и терасите.

„Баркроловете сме ги забранили за този сезон. Няма как да се случи това лято“, отговори Ангелкова на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Според нея и министерството, и собствениците от Слънчев бряг са категорични, че алкохолните турове на младежки компании от чужбина в различни заведения по Черноморието няма да бъдат допуснати това лято.

Във връзка с безпокойството на народните представители за възможни насрещни искове на чужди туристи спрямо наши хотелиери, министърът на туризма изтъкна, че декларацията, която ще подписват гостите ни от чужбина при влизането в страната, гарантира на хотелиерите, че лечението при заразяване с коронавирус ще е за тяхна сметка.

„Чуждестранните туристи ще влизат с декларация, че пътуват на собствен риск.

Туристът декларира, че е здрав и ако се установи, че е носител на заразата, лечението ще е за негова сметка, ще се лекува със застраховка или европейска здравна карта. При такава ситуация всички разходи ще са за негова сметка“, уточни Ангелкова.

По думите ѝ

приходите за туризъм през миналата година са 8 млрд. и 400 млн. лв., което е около 1.5% ръст.

10 млн. туристи са посетили страната, а броят на нощувките за чужди и български граждани е 27 милиона.

Относно репликата на народния представител Валери Симеонов, че с лека ръка сме отворили границите си за Гърция и Сърбия, но основно румънци пълнят родното Черноморие, министър Ангелкова увери, че разговорите с нашите съседи по инициатива на българския премиер продължават.

„Съседните страни разчитат на собствен транспорт. Предложили сме и на трите държави/б. р. Сърбия, Гърция и Румъния/ на 1 юни да бъдат отворени границите за бизнес пътувания и туризъм“, подчерта министърът на туризма.

Тя потвърди, че Румъния е на първо място като брой чуждестранни туристи, посетили страната.

„Очакваме отговор от румънска страна. Чака се парламентът им да одобри мерките за след извънредното положение, за да отворят границите си. До края на седмицата ще имат отговор на този въпрос“, коментира министърът. Ангелкова допълни, че

от румънска страна особен интерес се проявява към северното ни Черноморие.

„Нашият премиер отправи покана към колегите си за 1 юни в Евсиновград на направим официален старт на сезона. От Сърбия имаме 460 000 туристи на годишна база. Надявам се да бъдат повече тази година. Гърците предложиха да отворим от 1 юни за бизнес и от 15 юни за туризъм. Ние предложихме от 1 юни“, посочи министърът.

Относно спасителите на плажовете по Черноморието това лято Ангелкова бе категорична, че броят им едва ли ще бъде намален, защото очакваме те да са заети. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати