Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николина Ангелкова: В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят сериозни съкращения

Политика

Николина Ангелкова: В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят сериозни съкращения

Николина Ангелкова: В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят сериозни съкращения - Tribune.bg
Снимка:

73-ма са българите, които трябва да се приберат от екскурзии

В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят сериозни съкращения, запозна народните представители със ситуацията в бранша министър Николина Ангелкова.

„В безпрецедентно тежка ситуация се намира туризмът. За съжаление в световен мащаб. Ситуацията е такава не само в България. Навсякъде са преустановени пътуванията. Има изключителен спад също и на заявените полети, които обслужват съответно както България и българските летища, така и другите страни“, предупреди министърът на туризма. Съгласно първоначалната информация и анализи, които Световната организация по туризма прави, ако разпространението на заразата продължи повече от два-три месеца, се очаква между 25% спад на международните пътувания. Анализите са към днешна дата и вероятно другата седмица няма да бъдат актуални. Това ще доведе до голям спад на приходите от туризъм и по отношение на заетите, подчерта министър Ангелкова.

Въпреки затрудненията в сектор туризъм, Николина Ангелкова още веднъж призова да не се пътува.

„Смятам, че с всички мерки, които предприема държавата, за да ограничим разпространението на заразата, след това ще имаме повече сили и възможности да се възстановим и да продължим напред. Дългосрочните последствия ще бъдат с обединени усилия по-лесно преодолени. Независимо, че ситуацията е изключително тежка. Искам да благодаря на всички колеги, които проявиха отговорност в сектора“, заяви Ангелкова. Тя призна, че е трудно да се прогнозира ситуацията и дали изобщо ще има летен туристически сезон. ЕК анонсира облекчаване на правилата, свързани с държавните помощи и квалифицира заразата с COVID-19, като извънредно обстоятелство. Затова министерството на туризма заедно с бранша обсъжда какви са възможните допълнителни мерки на правителството за подкрепа на индустрията с най-хубавото време на годината.

„Много ми е трудно в момента да прогнозирам как ще се развие летният туристически сезон, дали изобщо ще има летен туристически сезон. Към момента това, което сме се договорили с големите туроперотори, с които работим и с мои колеги министри, на индустрията, неправителствения сектор, днес съм изпратила около 150 писма, сме се разбрали да се реагира на две седмици и месец за месец, за да няма автоматична отмяна на всички резервации, които към момента има направени за летния туристически сезон“,  уточни ситуацията министърът. Според нея все още има надежда, защото още не са отменени резервациите за юли и август месец.

Към днешна дата 73-ма са българите, които трябва да се приберат от екскурзии. „Надявам се да няма такива безотговорни хора, които при тази международна криза и при тази ситуация да организират екскурзии в чужбина и след това ние да се чудим как да прибираме нашите съграждани обратно в страната. Апелирам към тези български граждани, които все още не разбират ситуацията и искат някъде да организират свое пътуване, наистина да не го правят, защото никой не може да прогнозира как ще се развият събитията утре или другата седмица, за да може да реагираме адекватно“, настоя министър Ангелкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати