Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николов обяви, че служебният кабинет спекулира: Има рамков договор за танкерите с газ

Политика

Николов обяви, че служебният кабинет спекулира: Има рамков договор за танкерите с газ

Николов обяви, че служебният кабинет спекулира: Има рамков договор за танкерите с газ - Tribune.bg
Снимка:

Защо наричат бившия министър на енергетиката „Сашо Кеша“?

Бившият енергиен министър Александър Николов обяви, че служебният кабинет спекулира. Имали сме рамков договор за танкерите с газ, посочи той пред Нова тв по повод обвиненията на служебната власт за хаос в енергетиката и недостиг на газ.

„Относно хаоса - представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, обясни Николов. Той ,точни, че договорът е за седем карга. „Офертата е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - описан механизъм”, разясни Николов.

Бившият енергиен министър поясни, че има слот за разтоварване на първото карго.

„За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно - след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз” и БЕХ - решението още не е прието”, предупреди Николов. Той допълни, че за второто и третото карго в разговор със служебния министър го е запознал с това кои са неговите „критични” колеги от държавите.

„Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление - „мижав интерес” към момента за това нещо”, обвини наследника си Николов. Той беше категоричен, че проблемът с количествата е решен. За хранилището в Чирен бившият министър увери, че то се пълни с по-бързи темпове, в сравнение с предишните две години.

„Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо. Второ - България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от „Газпром Експорт” не се изпълнява едностранно”, напомни Николов. 

Бившият министър предупреди за риск, ако гръцката връзка не влезе в експлоатация поради целенасочено забавяне на процедурата на 1 октомври.

Защо наричат бившия министър на енергетиката „Сашо Кеша“?

Николов обясни произхода на прякора си „Сашо Кеша“. Този прякор се тиражира напоследък от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в коментари на енергийната политика на доскорошните управляващи в негативен контекст, в публикации в сайтове и сред енергийни експерти.

По думите на Николов прозвището идва не от енергийните среди, а от времето, в което е бил телекомуникационния бизнес, където в продължение на 10 г. той се занимавал с управление на парични потоци за стотици милиони.

„Това е прякор, който тръгна от моите многоуважавани колеги, които много обичам. Три години съм правил това нещо, след това три години съм се занимавал със сливания, придобивания и международен контрол и в същите международни групи бях "Сашо Риска", разказа Николов.

По думите му във финансовия екип на компанията, в която е работил, е имало трима души с малко име Александър и така се улеснявала неформалната комуникация.

„България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск - договорените карга, които могат да влязат и към днешна дата, няма да могат да влязат в алтернативното трасе „Кулата/Сидерокастро”, защото евентуално там ще трябва да минава азерският газ. Това ще направи управлението на кризата и цените изключително тежки”, обясни Николов. Той призова президента Румен Радев да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати