Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николов: Сайтът на МЕ се превърна в нещо средно между „200 Вица“, „Стършел“ и „Работническо дело“

Политика

Николов: Сайтът на МЕ се превърна в нещо средно между „200 Вица“, „Стършел“ и „Работническо дело“

Николов: Сайтът на МЕ се превърна в нещо средно между 200 Вица, Стършел и Работническо дело - Tribune.bg
Снимка:

„За последните 30 дни сайтът на Министерство на Енергетиката (както и Фейсбук профилът) се превърна в нещо средно между „200 Вица“, „Стършел“ и „Работническо дело“. Лъжите са ясни, но … това бие всички Гинес рекорди:

„Днес, 09.09.2022 г., „Булгаргаз“ ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв./МВч. Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември, което се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция. Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас“, написа в профила си във Фейсбук бившият енергиен министър Александър Николов.

„Уникално! Сега, малко факти (вече трябва да са свикнали)“, продължава той и посочва:

„1. Само за последните 12 дни цената на природен газ, TTF, се срина не с 30%, а с … 38%. Малко повечко от предложеното от Булгаргаз. Петролът - също е на рекордно ниско ниво, под 85 долара за барел, което е спад с 31% от рекордните стойности, достигнати преди 3 месеца от 123 долара. Надявам се, че има поне един вменяем човек, който да е наясно, че целият микс на Булгаргаз зависи от тези 2 компоненти. Също така, очевидно пазарът се определя и това се “дължи на усилията на новото ръководство”. (прилагам и картинки, че от документи трудно разбират). На всичко отгоре и EURUSD вече е с по-високи стойности, което намалява разходите по плащания в долари. Валидно и за петрол и за природен газ.

2. Относно реалната диверсификицаия - надявам се не е нужно да напомням, че това ръководство и лично Министърът (всъщност трябва да е с малка буква, но това е друга тема…) подписа документ, с който подложи на реален риск стартирането на търговската експлоатация на проектната компания. Ще напомня обаче друго - няколко човека твърдяха, че няма завършено строителство, въпреки че обектът притежава Акт 14… странно, нали? Както и че няма газ… и тръбата е цяла… но налягането по трасето беше 42.5 бара. Отново - уникално!

3. Октомври - в микса на Булгаргаз ще бъде цената, договорена с LNG от Cheniere, която текущото ръководство старателно … реши да не е в микса за целия зимен период, а само 1 от 7 карга. Браво, вероятно защото доставката трябваше да се случи с танкери, а не с катамарани… и не знаехме точно какви слотове ни трябват - за разтоварване ли,… за паркиране ли… не е ясно. Също - в цената за октомври месец ще бъдат включени и ПЪЛНИ КОЛИЧЕСТВА по ДОГОВОРНА ЦЕНА от партньорите от Азербайджан. За да се случи това, в рамките на 7 месеца мандат ми се наложи да проведа повече от 5 физически срещи с мениджмънта на компанията и политически лица в Баку. Браво, отново на текущото ръководство на МЕ, страхотно, другари!

4. Уникална колаборация със синдикати и работодатели. Надявам се, че ще можете да обясните, че се кръстите рецесията в Европа да продължи, за да може цените (които изненадващо за Вас определя пазарът!!!!) да останат на тези нива. Иначе… финалното предложение в края на месеца ще е със съвсем различна структура. Тогава… сигурно геополитическите рискове ще са виновни.“

„Към Булгаргаз - екселите Ви дават малко грешки и трябва да си ги оправите… ама това е друга тема, също. Тема, която при състав на Парламента и въпроси по ЗДОИ ще стане ясна. Като например,… как изглеждат „прозрачните търгове“, като ценова структура и оферти, спрямо отказани такива предложения“, пише още Николов и се обръща и към МЕ:

„Към Министерство на енергетиката - по-добре е да се придържате към битовите приоритети - телевизори, дивани, джипове… било то за министри или зам.-министри. Там поне сте силни. За останалото сте просто позор“.

„P.S.: Очаквам след първия сняг, ако ни изненада през месец октомври, служебният министър да обяви, че разполага с доказателство, че след 24-часова работа и усилия са се справили с глобалното затопляне и целите по декарбонизация.

P.P.S.: Вярвам, че няма случайни неща. Както например, че медузата е безгръбначно мекотело“, посочва още Николов. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати