Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николова: Ще предложа по-високи наказания за киберпрестъпленията

Политика

Николова: Ще предложа по-високи наказания за киберпрестъпленията

Николова: Ще предложа по-високи наказания за киберпрестъпленията - Tribune.bg
Снимка:

В момента максималното наказание е 8 години, вицепремиерът ще иска 15 години затвор

„След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор.“ Това заяви вицепремиерът Марияна Николова пред NOVA телевизия по повод на предвидените от закона санкции за киберпрестъпления. Тя пое поста председател на Съвета по киберсигурност на 20 август.

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. 

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя.

По думите ѝ постът не може да бъде приет като „капан“, а в държавата не може да се определи някакъв сектор като „горещ картоф“.

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност. "Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и, след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ЛЮБОВНИЦАТА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ БАЛЕВСКИ-ВИНКЕЛА СИМУЛИРА ДЕЙНОСТ МУ-ХА-ХА
21.08.2019 21:52 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати