Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова: Без телефонен тормоз и прехвърляне на дългове в закона за вземанията

Политика

Нинова: Без телефонен тормоз и прехвърляне на дългове в закона за вземанията

Нинова: Без телефонен тормоз и прехвърляне на дългове в закона за вземанията - Tribune.bg
Снимка:

Надзорът за спазването ще се осъществява от КЗП

„Готови сме с проект за Закон за събиране на вземанията.“ Това обяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите ѝ проектът е обсъден с гражданските организации, като целта е да има контрол свързан с колекторските фирми.

„Ще се заемем със събирането на вземания. Ще има публичен регистър на колекторските фирми, ще има изисквания към фирмите, които ще се занимават с тази дейност", допълни Корнелия Нинова.

Предвидена е забрана за събиране на вземанията чрез тормоз, обида, телефонни повикване от 20 ч вечерта до 7 часа сутринта.

Освен това кредиторът, който придобие вземането води и поддържа регистър на цялата писмена документация с длъжника.

Надзорът за спазването ще се осъществява от КЗП. Ако има нарушение на задълженията по договора да бъдат наказвани с глоба от 10 до 50 хиляди лева.

В закона се предвижда още новият кредитор да няма право да иска от потребителя каквото и да е плащане, различно от сумите уговорени в договора с първоначалния кредитор. За спазването на правилата е предвидено съдействие от органите на МВР.

„Има случаи, в които вземането е за една сума, а този, който отива да събира вземането е натоварил сумата с всякакви такси за услуги и т.н. Има случаи, от които от 10 лева, изведнъж човек се оказва, че трябва да дълги 500 или повече лева“, обясни Нинова.

„Контролът върху колекторските фирми ще се осъществява с физически и контролни проверки. В рамките на цялата тази контролна дейност ще се налагат санкции, които не са малки и имат за цел възпиращ ефект“, коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов

„Един от най-съществените нови моменти в Закона за събиране на вземанията е, че самото оспорване от страна на длъжника, че дължи нещо, трябва да доведе до незабавно прекратяване на дейността от събиране от колекторите и делото да отиде в съда“, допълни  Маргаритов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп