Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова и работодателите: Правителството да поднови преговорите с "Газпром"

Политика

Нинова и работодателите: Правителството да поднови преговорите с "Газпром"

Нинова и работодателите: Правителството да поднови преговорите с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

"Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Предлагаме до възстановяване на доставките – да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност. Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с  работодателски организации.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, заяви Нинова.

По думите и  ГЕРБ искат извънредно заседание на НС, за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна.

"БСП ще внесе предложение за решение на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата”, допълни тя.

Запитана дали има промяна в мнението й за доставка на оръжие за Украйна,Нинова отговори:  Българският  национален интерес е да има мир, да не се включваме във война чрез доставка на оръжие. Ние искаме мирно решение на проблема. Няма да коментирам президента Радев, заяви още Нинова.

„Настояваме НС да удължи срока за компенсиране на всички небитови потребители, като това може да бъде от свръх печалбите, които акумулират всички производители на електрическа енергия.  Категорични сме, че нямаме друга алтернатива освен газа, който получаваме предимно от Русия. Настояваме българската  държава да изпълним ангажиментите, които имаме по дългосрочния договор с Газпром”. Това заявиха представители на работодателски организации. Те са категорични, че в  противен  случай България  ще продължи да употребяваме руски газ, но през доставчици.

По думите на председателя на АИКБ Васил Велев  Европа ще потребява дълго време още руски газ и ако това е така - по-добре да се купува от производителя, отколкото през посредници с 30-40 % по-скъпо.” Дали това ще стане чрез общо договаряне от ЕК с „Газпром” или ще стане, както останалите държави продължават да купуват газ – това са варианти, които управляващите да си изберат. Ние настояваме да не се плащат грешни пари, които изтичат от българското общество”, каза още Велев.

 Той  уточни, че компенсациите ,за които настоява бизнесът започват на база цената на микса на енергия.

„По наши изчисления става дума за около 150-160 лева за мегават/час. Цената на атомното гориво не е променена, тази на водата също, както и цената на вятъра и слънцето. също, малка част от енергията се произвежда на база природен газ. Няма нужда за това от пари от бюджета”, подчерта той.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев бе категоричен, че мерките, предложени от бизнеса трябва да бъдат представени на правителството и на Народното събрание.

„Тези мерки са за спиране на инфлацията. Няма как при растящи цени на електроенергията  да очакваме, че ще има работни места. Очакваме покана от страна на премиера Петков, финансовият министър Асен Василев както от и от министър на енергетиката, за да проведем разговори.  Ако наистина искаме да запазим държавата си трябва да вземем мерки”, заяви той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати