Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова каза на Радев нещо, което никой не смее: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет

Политика

Нинова каза на Радев нещо, което никой не смее: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет

Нинова каза на Радев нещо, което никой не смее: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет - Tribune.bg
Снимка:

БСП пристигнаха при Румен Радев с леко закъснение, но пък той от своя страна ги поздрави, че са успели да запазят присъствието си в парламента. Президентът заяви, че неотложните задачи пред парламента са много, но най- голямата е приемането на бюджета.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова открои четири приоритета - борба с инфлацията и увеличаване на доходите, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и влизането на България в Шенген.

„Позволете ми да Ви кажа нещо, което повечето партии мислят, но не смеят да Ви кажат: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сега щяхме да имаме спокойствие. Има две решения на проблема с бюджета - едното е да се сформира редовно правителство, което да си направи бюджет и да си определи политиките в него. Това би бил по-лесният и правилен път. Ако това не се случи, очакваме служебният кабинет да внесе бюджет. Няма да подкрепим обаче предложение за увеличение на данъци, замразяване на данъци, отнемане на социални придобивки и липса на подпомагане на малкия и средния бизнес. Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната“, подчерта тя като даде пример с други държави от Европейския съюз с по-високи дефицити като Белгия, Франция, Испания и Гърция. Относно законите по плана за възстановяване и устойчивост тя обеща БСП да подкрепи част от тях, но не всички.

Корнелия Нинова заяви, че част от законите по плана, включени в законодателната рамка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ били само заглавия. БСП категорично няма да подкрепи закона за защита от домашното насилие, тъй като в него виждали джендър идеология. 

Тя добави, че ако някой от мандатоносителите покани БСП на разговори за правителство, социалистите ще организират бързо вътрешнопартийно допитване и ще се съобразят с резултатите от него. 

Румен Радев от своя страна се защити като поясни, че ако служебните му министри бяха решили да внесат бюджет, сега дефицитът у нас е щял да бъде много повече от 7, 5%.

„Проблемът с бюджета е сложен, трябва да се мисли за инфлацията, но трябва да се мисли и дъгосрочна перспектива. При откриването на НС казах, че най-добре е бюджет да се внесе от редовен кабинет, но ако това не стане, служебния кабинет е длъжен. Крайното решение за бюджета ще бъде на партиите и най-голямото изпитание ще бъде дефицитът. Най-лесно е да се товарят разходите, но е трудно да се посочат приходите“, заяви президентът.

Нинова подчерта, че до юни трябва да има бюджет, защото удължителния срок на стария изтича тогава и от там нататък няма никакъв. Радев я увери, че най-късно в понеделник служебното правителство ще представи проекта за държавен бюджет за тази година 

„Така ще има яснота и за политическите партии на базата на това, което ще внесе служебното правителство, да се работи бързо, да се оформят мненията, да се оформят евентуално коригиращи програми, но ние наистина да имаме приет бюджет. Процедурата не може да се разтяга до безкрай. Ако парламентът не формира кабинет, това означава, че и бюджетът, и законите ще потънат и няма да могат да бъдат приети, защото няма да има достатъчно парламентарно време".

„Успешният мандат е на първата и втората сила. Не бихме подкрепили кабинет на ГЕРБ, но ако е с ПП-ДБ ще направим допитване в партията“, добави тя на излизането от срещата. Според нея в момента трябва да има твърдо мнозинство в парламента, а е опасно правителство на плаващите мнозинства.  „Ако някой поиска подкрепа от БСП, ще изчака да си направим допитване в партията“, категорична беше Нинова. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати