Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова: На коалиционен съвет почват разчетите за актуализация на бюджета

Политика

Нинова: На коалиционен съвет почват разчетите за актуализация на бюджета

Нинова: На коалиционен съвет почват разчетите за актуализация на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

На коалиционен съвет почват разчетите за актуализация на бюджета, коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова. Таванът на цените е една от горещите теми, които ще обсъжда Коалиционният съвет.

Преди срещата с партньорите Нинова уточни, че мненията им по темата се разминават.

„За да обоснове тезите си за подобен таван за определени стоки, БСП ще се опре на опита на Испания, Румъния, Унгария и други европейски страни“, изтъкна Нинова. По думите й всяка от партиите ще представи своите идеи и ще се търсят допирни точки.

„Разбира се, предстои ни много работа. Идеите трябва да се осчетоводят, защото трябва да гарантираме финансовата рамка, да няма популизъм, но да има реална подкрепа за икономиката и домакинствата“, отбеляза соцлидерката.

Червените настояват още да се мисли за намаляване на ДДС и акцизи на горива и на регулираните стоки. Те държат на промяна в необлагаемия минимум и на подпомагането на „енергийно бедните“, като помощ ще получат всички, които попадат в тази категория.

Обсъждани й са и 4-5 варианта за преизчисляване на пенсиите, като БСП настоява това да важи за всички и бъде обвързано с нов осигурителен доход.

Нинова призна, че ДБ са свикали и Финансовия съвет във връзка с предложенията си. Според нея четирите партии в коалицията трябва да излязат с общи решения.

„Ако ще приемаме актуализацията на бюджета през юни, то трябва да стигнем бързо до съгласие - поне до началото на май, защото след това има процедура по съгласуване между министерствата и разглеждане в комисии в парламента. Колкото по-бързо стигнем до съгласие, толкова по-добре“, смята вицепремиерът.

Нинова изрази готовност БСП да подкрепи предложението на ДБ за увеличаване на прага за регистрация по ДДС, защото това ще помогне на малкия и среден бизнес.

„Не са обсъждани промени в състава на Министерския съвет“, увери Нинова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати