Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова обеща държавна помощ за фермерите

Политика

Нинова обеща държавна помощ за фермерите

Снимка:

БСП предвижда, когато управляват да създадат поземлен регистър на т.нар. „бели” и „червени” петна в земеделието

Земеделските субсидии трябва да бъдат преразпределени така,  че по-голямата част от тях да се насочат към производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Тази позиция на БСП  остава непроменена през последните години и е залегнала в управленската програма на левицата, съобщават от пресцентъра на партията.

На срещи със селскостопански производители неведнъж лидерът на социалистите Корнелия Нинова е казвала, че в глобалния свят икономиките са свързани, но разумната политика е да бъдат определени сектори, където България има потенциал да развива национално, българско родно производство. Според нея земеделските стопани се нуждаят от помощ от страна на държавата, за да могат да осигурят по-голяма част от храната за българските граждани.

„Българското производство е чисто и качествено, но е неконкурентоспособно спрямо вносните стоки заради по-голямата субсидия на другите европейски страни. Стъпките в подкрепа на българското производство включват и възстановяването на напоителните системи. Именно напояването е една от болните теми за родното поливно земеделие и по думите на много стопани ни спъва да бъдем конкурентни на европейските производители“, казват от БСП.

По отношение на реализацията на земеделската продукция БСП се ангажира с изграждането нa мрeжa oт фeрмeрcки пaзaри c пряк дocтъп нa прoизвoдитeлитe.

„Целта е да бъде скъсена веригата от прекупвачи и така да се намали ocкъпявaнeтo нa cтoкитe. Предвижда се и cъздaвaнe нa eлeктрoннa бoрca зa oнлaйн търгoвия нa зeмeдeлcки прoдукти. Така ще бъде изградена единна информационна система, обединяваща пазарите за селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия. Чрез нея ще се даде достъп на фермерите до пазарите и големите търговски вериги.

Пчеларството също е изведено като приоритет в управленската програма на БСП, която подкрепя политиките за биологично производство и екологичното земеделие в сектора. На среща с представители на бранша в Деня на пчеларя Корнелия Нинова ги увери, че левицата ще подкрепи родното производство на мед и пчелни продукти, за да бъде конкурентно на европейския и световен пазар.

Като част от визията за модерно държавно управление и реално действащо Електронно правителство БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър. Той трябва да реши проблема с т.нар. „бели” и „червени” петна в земеделието. Регистърът ще дава информация в реално време за структурата на земеделието: какво може да се очаква като продукция във всеки един момент, как тази продукция стига до пазара, кой я произвежда, кой и за какво взема субсидии и как те се отразяват върху доходите на заетите в земеделието.“  


Коментари (5)

Жеков Само където не казва от къде ще ги вземе тия пари. Лъже и маже навсякъде обещава милата само и само да докопа кокала и властта.
19.02.2021 11:11 / Отговор
Иванов Ами, от никъде! Опразни партийната каса. Нищо не може да изкара, нито на лъвов мост, нито по магистралата ... годинките са си годинки! Зор ше види!
19.02.2021 21:26
ХА Ама те се гласят да управляват???? Пази, Боже!!!
19.02.2021 11:22 / Отговор
Фермерите получават европейски субсидии от 10 години и тези сектори са приоритетни и в момента, затова Нинова не им е обещала нищо ниво и те си го знаят. Хубаво е че не мисли да ги спира ако дойде на власт, само че колко може да се вярва на Нинова, а и това не зависи от нея, а от Европейският съюз. Практиката показва, че при техните управления европейските помощи ги спират. Радев и русофилското му обкръжение пък са антиевропейци, те си имат други геополитически приоритети, в които просперитета на държавата и подпомагането на земеделието не влизат.
19.02.2021 11:46 / Отговор
Лино АЙДЕ БЕ ТАЯ ОЩЕ НЕ СЕЕ КАЧИЛА НА КОБИЛАТА , АСИ КЛАТИ КРАКАТА.
ПО СКРОМНО, ОТ ТЕХНОИМПЕКС ОСТАНАХА ЛИ?
КОЯ СИ ТИ ,ЧЕ ПОЧНА ДА РАЗДАВАШ.
20.02.2021 16:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още