Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова: Очакваме, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се съберат, в момента правят театър

Политика

Нинова: Очакваме, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се съберат, в момента правят театър

Нинова: Очакваме, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се съберат, в момента правят театър - Tribune.bg
Снимка:

БСП внася своята законодателна програма в деловодството на Народното събрание

„Имаме собствена законодателна програма, която от днес внасяме в деловодството на Народното събрание“. Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й целта на БСП е да се облекчи живота на хората в условията на високите цени и инфлацията.

Ето защо социалистите ще настояват минималната работна заплата, която миналият парламент реши да бъде 50% от средната за страната, да влезе в сила още от 1-ви юли тази година, а не както е заложено сега – от 1-ви януари догодина.

Законодателната програма на БСП включва още законопроекти за наказанията, свързани с войната по пътищата, за повишаване на наказанията за трафик на мигранти и за увеличаване на наказанията за детска порнография и домашно насилие.

По последната точка Корнелия Нинова разясни, че от закона са изчистени всички текстове, касаещи децата и джендър идеологията.

„Предлагаме няколко поправки в НК и НПК за случаите, на които сме свидетели всички – карането в пияно или дрогирано състояние. Ние предлагаме най-строгия закон – да се повишат наказанията от 15 на 20 години, или доживотен затвор, без право на условни присъди. Предлагаме също така да се повишат и почти двойно наказанията за трафикантите на мигранти“, посочи Нинова.

Лидерът на БСП отбеляза, че следващата седмица ще представят социалните и данъчните закони. По думите ѝ, за да се реализират всички законодателни проекти, които предвиждат, са нужни около 3 млрд. лева, и подчерта, че това може да бъде постигнато и без да се тегли заем.

Тя добави още, че трябва да се увеличи събираемостта на данъците и не е привърженик на идеята да се потиска бюджетният дефицит под 3 процента.

На въпрос какво очаква от консултациите при президента за съставяне на правителство, тя заяви: „Очакванията ми от консултациите са това да бъде една формална процедура“.

„Изчакваме първите две сили да се разберат по онова джентълменско споразумение. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не са алтернатива, те са двете страни на една монета. Те имат еднаква позиция за еврозоната, за събарянето на паметници, за джендър идеологията, за даването на оръжия за Украйна. Караха се само кой краде повече. Очакваме, че те ще се съберат, в момента правят театър“, смята лидерът на БСП.

Тя уточни, че когато от БСП получат покана за преговори от някоя от първите две коалиции за евентуално правителство, ще го обсъдят с органите на партията и тогава ще вземат решение.

„Битката ни с модела на паралелната държава не е приключила. Този модел се мести, където е властта. Това беше моделът "Борисов", след това стана моделът "Радев"... Това са бизнес интереси и задкулисни игри. Това не е модел на една партия, а модел на функциониране на държавата. Но ние няма да се откажем, независимо къде се проявява този модел. При нашето управление се опитахме да го прекратим и може би това бе една от причините кабинетът да бъде свален“, коментира лидерът на социалистите.

По думите й, ако се внесе бюджет от служебния кабинет, те ще предложат промени между първо и второ четене, а ако се предложи от редовен кабинет, сформиран чрез първите и вторите в парламента, то БСП ще си внесат техните предложения и ще се борят за тях, както са го правили винаги.

Нинова уточни, че са на една позиция с първите две сили що се отнася до ПВУ, съдебна реформа, Шенген.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети