Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова пак повтори пред Радев, че иска премиер от ПП и политически кабинет (ДОПЪЛНЕНА)

Политика

Нинова пак повтори пред Радев, че иска премиер от ПП и политически кабинет (ДОПЪЛНЕНА)

Нинова пак повтори пред Радев, че иска премиер от ПП и политически кабинет (ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Продължават консултациите при президента Радев като четвърти на „Дондуков” 2 се явиха БСП.

В началото той подчерта, че освен новините от Брюксел за ръста на индустриалното производство има и редици други предизвикателства, нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което ще повлияе върху бизнеса.

„БСП през годините не веднъж е била част от управлението, както и сега. Гражданите разчитат политиците да влязат в диалог, за да бъдат решавани техните проблеми. В същото време партиите дори вътре в управляващата коалиция продължават да чертаят разделителни линии, затова и задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, е много сложна и отговорна”, каза Радев.

Нинова му заяви, че вече 6 месеца изпитват предизвикателствата на няколко кризи на гърба си:

„Това правителство остава България финансово стабилна, и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което за първи път ни поставя на първо място в ЕС. През тези 6 месеца бяхме социалният стълб в управлението и с удовлетворение отбелязваме, че 22 млрд. лв. стигнаха до над 5 млн. българи като подкрепа на хората – на млади семейства, на пенсионери, на работници”, похвали се министърът в оставка. Тя заяви говотността на социалистите за третия мандат

„За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана”. „Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним.

„На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, защото са първа политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност”, допълни Нинова.

БСП на консултации при Радев - 15.07.2022 г. (ВИДЕО)

На излизане Нинова обяви, че прави чест на Кирил Петков, че е направил крачка назад – „основа за преговори ще бъде програмата, не имената. Първият по сила в парламента трябва да излъчи премиер. Този, който вземе третия мандат да седне на преговори с програмата, която изработихме. Без ГЕРБ и ДПС”, каза Нинова.

„Представили сме програмата си, и евентуални бъдещи законодателни стъпки оттук нататък. Загрижени сме за държавата, трябва да се помогне на хората през очакваните тежки месеци, да се приеме Плана за възстановяване и устойчивост, да изготвим бюджета за 2023 г.

За нас най-важният въпрос е инфлацията, бедността, цените, инфлацията и неравенствата, и в Програмата, която сме изготвили с ДБ и ПП има конкретни стъпки как това да бъде преодоляно”.

Не сме обсъждали третия мандат с Радев, коментира Нинова. Тя добави, че никой не е оказвал външен натиск върху тях.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети