Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След погрома на изборите: Нинова няма да подава оставка, но сменя цялото ръководство

Политика

След погрома на изборите: Нинова няма да подава оставка, но сменя цялото ръководство

Снимка:

„Целта ни беше да бъдем първа политическа сила. За нас това е тежка загуба. Отчитаме загубата, но гледаме напред.“ Така лидерът на БСП коментира резултатите от парламентарните избори.

„Повечето българи гласуваха срещу всички партии. Възприети сме като част от статуквото, това е голямата ни грешка и вина“, коментира тя.

„Основната ни задача беше да се разбие модела „ГЕРБ“. След тези избори ГЕРБ не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде в държавата и той ще се съпротивлява. Нашата позиция е ясна. Ние ще сме против този модел докрай. Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, със или без Борисов“, каза още Нинова.

„Народът ни подреди така, че без БСП съществените решения няма да могат да се вземат“, допълни тя.

„По отговорността, току що цялото Изпълнително бюро на БСП подаде оставка. Ще свикаме съвет при първа възможност и ще изберем ново. Аз няма да подавам оставка. Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство. Може да има предсрочни избори. Решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател“, каза Нинова, която иначе призна, че отговорността за загубата е и нейна лична.

Според Нинова се очертава политическа криза в страната.

„Реформата в партията беше с цел придобиване на нов морален облик, а беше представена като вътрешни борби. Повечето българи гласуваха за нещо ново, мислейки: „Всички сте еднакви, да пробваме нещо ново“, допълни тя.

Като друга причина за ужасните резултати, Нинова посочи вътрешен саботаж в столетницата, както и изтичане на гласове в посока Мая Манолова и Слави Трифонов.

Въпреки очертаващата се победа на ГЕРБ с около 8% пред втория и 11% пред БСП, социалистката все пак се надява да има шанс за управление на коалиция, сформирана на идеята „всички срещу ГЕРБ“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още