Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова разгневи социалистите с противоуставни решения „на подпис“

Политика

Нинова разгневи социалистите с противоуставни решения „на подпис“

Нинова разгневи социалистите с противоуставни решения на подпис - Tribune.bg
Снимка:

Сменя датата на вота за лидер без пленум

Лидерът на БСП Корнелия Нинова събира подписи от всичките членове на Националния съвет за рестарт на отчетно-изборната кампания в партията и насрочване на нови дати за прекия избор на лидер, но без провеждане на пленум, съобщава Dariknews.

„Решението се взима на подпис, тъй като е в сила забраната за провеждане на всякакви организирани събирания на групи над 10 лица“, обяснява Нинова в писмо до всички 189 членове на Националния съвет.

В писмото тя изисква да ѝ дадат писменото си съгласие за рестартиране на отчетно-изборната кампания преди избора на нов лидер, одобряването на нови дати за прекия вътрешнопартиен вот и за конгреса без преди това да заседава пленумът. Изборът на партиен лидер вече е преместен за 26 септември, а конгресът се планира за 10 и 11 октомври. Соцлидерката посочва, че това решение е взето от Изпълнителното бюро на 22 май.

На онези, които искат спешен пленум, Нинова се оправдавала, че няма как преди 15 юни, защото такъв бил отговорът на здравното министерство.

Веднага обаче немалка част от социалистите в Националния съвет са отвърнали писмено, че това за тях е противоуставно решение "на подпис". В устава на БСП такъв текст липсва. Сред първите реагирали с отказ да подписват решения задочно, а не в киносалона на "Позитано" 20", са Ана Пиринска и Явор Гечев.

На страната на Нинова пък е застанал Кристиан Вигенин, който твърди, че безспорно има основания тезата, че политически въпроси не могат да се решават от НС неприсъствено, на подпис, но в случая решението се отнася изключително до технически въпроси, свързани с актуализиране на графика по вече приети от НС политически решения.

Към момента обаче събирането на подписи от Нинова върви доста вяло именно заради убедеността на съпартийците на соцлидерката, че подобно съгласие "на подпис" нарушава партийния устав. С вземане на решение "на подпис" за промяна на партийния график на вътрешнопартийната изборна кампания Нинова пък намира начин да избегне провеждането на неудобен пленум точно сега, когато неминуемо ще бъде питана за дълговете на партията - по думите на Михаил Миков отпреди дни, дупката в касата била между 4 и 5 млн. лв. Вътрешната опозиция в партията няма и да ѝ спести неудобни въпроси за близки връзки с Костадин Костадинов от "Възраждане", пише Дарик.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Бай Гроздан Тъпата крушовишка биволица как си рита трудовата книжка, не е истина! Само че аз не давам и косъм да падне от главата ѝ, щото ми е легнала на сърцето като свинкя на шосето!
26.05.2020 14:14 / Отговор
Иво Др.нинова се бори за честност, прозрачност и др. като тя самата не познава тия думи.Е по този начин си присвои всичко в политиката като се почне от Техноимпекс и се стигне купуването на бсп, и присвояването на партийната каса на партията!Ето това е нейната "'честност и прозрачност"'!Горката в главата и има само една дума - Пари!Ето и как обеща на бсп да не ги "'предаде"'!!!
26.05.2020 14:50 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети