Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова: Ще отидем на среща, която и от първите две сили да ни покани

Политика

Нинова: Ще отидем на среща, която и от първите две сили да ни покани

Нинова: Ще отидем на среща, която и от първите две сили да ни покани - Tribune.bg
Снимка:

Смущаващо е, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отказват да се подкрепят една друга, каза лидерът на БСП

БСП ще отиде на среща, с която и от двете първи сили в НС ги покани. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

БСП и нейните симпатизанти отбелязват Деня на труда с различни мероприятия в цялата страна. Както всяка година социалистите празнуват в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт.

Според Нинова е добре, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са направили обща законодателна програма, защото парламентът трябва да работи. По думите й общата управленска програма е заявка за общо управление. Смущаващо обаче било, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отказват да се подкрепят една друга.

„Смущаващо е това, че и първата, и втората сила отказват да се подкрепят взаимно за първия или втория мандат. Т.е правят обща програма за правителство, което поне засега не може да се случи. Ще ги изчакаме още малко“, коментира Нинова.

„Объркана работа“, обобщи тя преговорите между двете формации.

Тя потвърди, че БСП ще отиде на среща, ако бъде поканена, от която и да е от двете първи сили в Народното събрание. След това обаче ще има допитване до партията.

„Твърде е сложна ситуацията. Има нужда от правителство. Но ние имаме и различия. Затова ще отправим допитване до партията“, каза Нинова.

Най-голяма тревога БСП имат по отношение на бюджета.

„Преговорите за съставяне на мнозинство забавят разглеждането на бюджета. От друга страна нито една партия в НС не подкрепя предложения от служебното правителство бюджет. Това означава, че няма да бъде приет. Или ако бъде приет на първо четене, ще е с много поправки между първо и второ четене“, коментира Нинова.

Тя бе категорична, че „в момента е важно да се погрижим за хората и икономиката“. БСП са на мнение, че сега не трябва се гони самоцелно 3 % дефицит, за да влезем в Еврозоната.

„Първите и вторите губят времето на народа в момента, да взимат по-бързо решението, да си правят мнозинството, за да вземем важните решения в парламента“, отбеляза Нинова.

„На днешния ден всички вдигаме глас за това да има добри условия за труд, достойно заплащане и уважение към работещите хора, защото всичко, което сме произвели, всяко благо е дело на човешки труд“, каза лидерът на БСП.

Тя изрази съжаление, че у нас минималната и средната заплата са едни от най-ниските, както и че има неравностойно заплащане между мъже и жени.

„Ние като партия винаги сме защитавали трудовите хора, ще продължим и сега, особено в момент, в който трябва да разгледаме бюджета за 2023-а година. Знаете, че той е изразител на всички политики. За съжаление служебният бюджет не предвижда увеличение на минималната работна заплата от първи юли. Ние го внасяме в парламента и ще се борим за това“, обеща Корнелия Нинова.

БСП ще продължи младежките си политики, като предлагат работещите до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите си, за да са стимулирани да останат у нас. За майчинството пък предлагат за втората година да е колкото минималната заплата. За децата пък предлага безплатни лекарства.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети