Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на цената на тока

Политика

Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на цената на тока

Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на цената на тока - Tribune.bg
Снимка:

"В енергетиката е пълен хаос! Фондът е изпразнен. Очаква се цената на тока да скочи с 20%. Това крие огромни рискове, включително за икономиката и еврозоната!" Това заяви пред медиите в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Внасяме закон за отлагане за либерализацията за цената на тока за домакинствата с една година. Вместо от 1 юли 2024 година това да се случи от 1 юли 2025 г.", каза Корнелия Нинова. Според нея излизането на домакинствата на свободния пазар на електроенергия ще доведе до повишаване на цената на тока и съответрно на инфлацията. 

Фондът, който трябва да компенсира либерализацията на цената на тока за домакинствата е изпразнен, твърди Нинова.

По думите на Нинова има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар в цените - това са бедните, работещите бедни и пенсионерите.

"Знаем какво ще кажат - Това е част от Плана за възстановяване. обръщам обаче внимание, че в Плана няма дата и година, в която това да се случи. Там пише, че процесът трябва да започне, без да е фиксирано. Ще искаме този закон да се гледа бързо в парламента", добави лидерът на БСП. 

"Това правителство е некомпетентно да направи тази реформа", каза депутатът от БСП Драгомир Стойнев, бивш министър на енергетиката.

"Самите ЕРП-та заявяват, че няма достатъчно свеж ресурс, който да вложат, за да не се увеличи цената на тока. Фондът за енергейната сиситема е изпразнен, за да покрият дефицита на министъра на финансите. Хората трябва да платят тези цени и да компенсират тази некадърност на управляващите. Този политчиески хаос ще бъде понесен от домакинствата", добави Стойнев. По думите му реформата е направена само за да се вземат "едни пари от Брюксел". 

Според депутата вървим към избори и затова утре ще бъде внесен този закон. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети