Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова вече от 2 дни вкъщи, предлага стъпки за излизане от коронакризата

Политика

Нинова вече от 2 дни вкъщи, предлага стъпки за излизане от коронакризата

Нинова вече от 2 дни вкъщи, предлага стъпки за излизане от коронакризата - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е от 2 дни вкъщи след продължително лечение от коронавирус във ВМА. Соцлидерът  публикува днес на страницата си във Фейсбук предложения в 4 стъпки за излизането на страната от коронакризата. 

БСП се обявяват за нов модел в здравеопазването с повече държава в управлението, регулацията и контрола. Според червените, те „предупреждават за това от години“.

Именно затова социалистите предлагат четири групи мерки - за хората като пациенти, за лекарите и медицинските сестри, за болниците  и накрая за ДДС на лекарствата.

Първата -  здравноосигурените лица да имат гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За неосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Сред идеите е и въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му;

Втората- тя е за лекарите и сестрите да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

Третата- за болниците БСП предлага старата си идея за премахване на търговския им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Според червените е нужно, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната, да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означавало във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

Последната група мерки включва намаляване на ДДС на лекарствата на 9%.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

Пенко Тоя същия изрод от ВИП-леглото си във ВМА даваше указания на депутатите си как да бламират гласуването на бюджета, който включва и повишението на заплатите на лекарите и медицинските сестри. Няма такава гад!!!! Това дори Господ го не ще!
08.11.2020 15:40 / Отговор
Лола За да нямат здравни осигуровки питате ли защо? Защото разпродадоха заводите и в провинцията няма къде да работим.За да работи дъщерята замина в града,а аз поех грижата за децата и така останах без осигуровки,и защото в квартирата не искат малки деца.
08.11.2020 15:59 / Отговор
Лола За да нямат здравни осигуровки питате ли защо? Защото разпродадоха заводите и в провинцията няма къде да работим.За да работи дъщерята замина в града,а аз поех грижата за децата и така останах без осигуровки,и защото в квартирата не искат малки деца.
08.11.2020 16:00 / Отговор
коментар Абе какоооо нали казваше, че няма коронавирус беее!Пък сега чак правиш някакви си предложения на беше!Пролетта с вашия дуцент мънгънрув се подигравахте с вируса, ама сега като легна под ножа на covid 19 друга песен запя а, нали на какоооо!Ади сега дай на държавата Техноимпекс да видим, че помагаш с нещо на България срещу смъртоносния вирус covid 19!!!!Аха ще дадеш, комунето друго дава ама власт и заграбено НЕ!!!
08.11.2020 18:44 / Отговор
Това Позитанско чудо Кога оздравя, кога пак включи лайномета
09.11.2020 07:24 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети