Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нов гаф на Президентството вбеси ректора на СУ

Политика

Нов гаф на Президентството вбеси ректора на СУ

Снимка:

Протоколът на Радев провали реда на празничното шествие

По традиция Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза 24 май с академично тържество в аулата.

Ректорът на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков заяви:

„Всички усещаме дълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешко, това, което никой не може да ни даде наготово или да ни отнеме насила. Нека всеки ден да е празник на духа и на човешкото в нас, на красивото и възвишеното“.

В началото на словото си проф. Герджиков критикува това, че политици са застанали начело на празничното шествие в София, и отбеляза: „Безобразието се превръща в традиция".

 „През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Винаги традиционният ред е бил следният, най-отпред върви българското духовенство, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлият празник“, каза проф. Анастас Герджиков”, цитиран от БНР.

Очевидци на случката разказват, че лично културният и образователният министър повторили няколко пъти, че политиците не трябва да са преди духовниците и учителите. Но от протокола на президентството настояли, че това е редът.  


Коментари (10)

Ректор Защо не се свързахте с протокола на президента и с този на кмета и да се уточните и координирате.Миналата година пак имаше такова изказване на професора. Честит празник!
24.05.2019 16:18 / Отговор
Иванова Добре охрсянен са! Пищят, че са голи, боси и гладни!?
24.05.2019 16:59 / Отговор
:} :}:} Поне да беше грамотно написано, че да ви разберем какво искате да кажете!
25.05.2019 17:12
Ехо И забележете. Няма усмихнати лица...
24.05.2019 18:47 / Отговор
3 Откакто се помня ликът на Кирил и Методи е начело на всяко шествие за 24-ти май. Преди беше портрет, после духовниците почнаха да носят иконата. И винаги с венец от божури. След тях учители и ученици, най-първо първокласниците. В София може да е имало традиция да вървят първо ректорите и професорите, ама и това е големанщина...... Днес видях едно чучело най-отпред на шествието, на мястото на ликът на светите братя, сигурно се е взел за икона......
24.05.2019 20:01 / Отговор
Статията в tribune Има снимка от шествието, където се вижда, че начело е духовата музика, след това носят иконата българските духовници, след това са останалите. А академичният съвет се присъединява пред университета. Защо не си размърдат академичните задници и не отидат в началото на манифестацията.Само знаят да плюят, а голяма част от тях са политици, които не си вземат часовете, или имат фирми, където си печелят пари-адвокатски кантори, социологически агенции и т.н.
25.05.2019 09:27
А къде е втората първа, дето не можела да чете? А къде е втората първа, дето не можела да чете? Хорце ли рипка или пък кючече (тоест бели денсче на чист бг язык и на килилица написано, разбираш ли). В неделя - Победа, победа над червените го-ве-да!
25.05.2019 03:08 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив