Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нов скандален документ от Щаба на ПП: Събират лични данни под претекст на „изборна томбола“

Политика

Нов скандален документ от Щаба на ПП: Събират лични данни под претекст на „изборна томбола“

Нов скандален документ от Щаба на ПП: Събират лични данни под претекст на изборна томбола - Tribune.bg
Снимка:

„Промяната” с нов гаф: нареждат на структурите по места да събират имена, адреси, рождени дати, телефони, да търсят избиратели по домовете и да организират незаконни томболи с награди

Скандална вътрешна информация продължава да изтича от щаба на „Промяната”. Преди дни публично достояние стана стратегията на ПП за изборите и опорните им точки за вота.

Опорките на ПП: Петков и Василев са млади и чисти, повтаряйте по три пъти за старите лъжци

После бяха осветени лицата, които са ангажирани с осигуряването на медийния комфорт на формацията и овладяването на журналистите от националните телевизии. И точно когато изглеждаше, че нещата не могат да станат по-зле, на бял свят се появи пореден скандален документ. Той е озаглавен „Ръководство за провеждане на събития на открито“ и включва цялостната визия на кампанията на ПП, инструкции към местните структури на формацията и добре познатите партийни опорки.

Любопитен щрих от него е, че съдържа преки доказателства, че оригиналът му не е бил на Български език, тъй като на места има изостанали английски фрази, преведени 1:1. Личи си и, че е за вътрешна употреба, тъй като не е преглеждан за правописни грешки и повторения.

В документа има останали фрази от оригинала на АнглийскиВ документа има останали фрази от оригинала на Английски

Документът от 12 страници е скандален, защото чрез него централният предизборен щаб на Промяната нарежда на активистите си от цялата страна да извършват действия, които са в разрез с поне два закона – Закона за личните данни и Изборния кодекс.

Първото нарушение е свързано с незаконно събиране на лични данни на избиратели. На активистите на Промяната е наредено да събират имената, адресите, телефонните номера, имейл адресите и подписа на избирателите, без да се съобщава за какво ще бъдат използвани и къде и как ще бъде съхранявана тази чувствителна за гражданите информация.

Стр/9Стр/9

Стр/10Стр/10

На избирателите се предлага също да се включат в томбола с награда, което е забранено от Изборния кодекс и е в разрез с препоръките на Кодекса на добрите практики по изборните въпроси на Венецианската комисия, защото уврежда сериозно свободното избирателно право.

Най-притеснителна обаче е информацията, че хората, които вече са доверили личните си данни на активистите на ПП, ще бъдат посещавани в техните домове за допълнителна агитация. С какви средства ще бъде продължено убеждаването им на място не става ясно, но начинът, по който се организира, създава сериозни предпоставки за купуване на гласове, както и за оказване на натиск върху избирателите.

Така на преден план излиза цяла поредица от въпроси. Защо от ПП събират личните данни на гласоподавателите? За какво ще ги използват и как ще гарантират сигурността им, след като не са в състояние да опазят от изтичане дори критично важната информация, касаеща собствената им предизборната кампания? Информирани ли са гражданите, че с предоставянето на личните си данни, всъщност канят агитаторите на „Промяната“ в домовете си? Кое въобще налага посещаването на избиратели по домовете?

Въпросите станаха прекалено много. Господа от „Промяната“, дължите отговори!


Етикети ПП, промяна, щаб
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети