Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нова фракция в БСП иска оставка на Нинова: Да погледнем истината в очите

Политика

Нова фракция в БСП иска оставка на Нинова: Да погледнем истината в очите

Снимка:

Социалисти и симпатизанти от цялата страна поставиха началото на идейно-политическа платформа „Социализъм 21 век“. В инициативния комитет влизат Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова.

„България изпада в период на кризисна политическа нестабилност! Но точно в този момент БСП се оказва „лидерска“ партия, възприемана като част от омразното статукво, а не като носител на желаната алтернатива, без партньори в обществото, с която никой не иска не само да управлява, но дори да разговаря! Да погледнем истината в очите. Ако не осмислим къде грешим и просто „продължим напред“, БСП е обречена на дълготрайно политическо забвение. За да се представим достойно на предстоящите предсрочни избори и да започнем да възстановяваме авторитета и доверието към партията, спешно се нуждаем от  промяна. Промяна в три решителни стъпки: нова стратегия и поведение, нова предизборна Платформа и нови лица“, се казва в Обръщението, което учредителите приеха.

В Платформата на Обединението се подчертава, че „БСП трябва да се възроди като съвременна социалистическа партия с ясна идеология, програма и практически план за действие срещу социалната, икономическата и политическата криза на капитализма.“ За целта учредителите настояват Конгресът на БСП да приеме неотложни мерки за възстановяване на  вътрешно-партийната демокрация, както и за незабавно прекратяване на остракизма и „лова на вещици“.

„Да гарантира демократичното единство на партията и представителство на  всички поколения социалисти. Оставка на председателя на БСП, като първа решаваща стъпка за изход от дълбоката криза на партията. Обединяване на усилията на леви политически формации и граждански структури на принципна, равнопоставена и взаимно уважителна основа, с цел насърчаване на мощно ляво движение за дълбока социална трансформация на България. Възобновяване и активизиране на дискусията за изработване на нова програма на БСП, която да даде отговор как си представяме социализма на 21 век и да зареди с енергия и да вдъхнови с надежда всеки, който желае нова перспектива за страната“, се казва още в декларацията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още