Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нова идея: Служебните завеждат искове за вреди срещу уволнените от тях, посмели да обжалват

Политика

Нова идея: Служебните завеждат искове за вреди срещу уволнените от тях, посмели да обжалват

Снимка:

Според Комитова и Кирил Петков, жалбите на отстранените директори на предприятия увреждат държавния интерес

Служебният кабинет продължава борбата си да назначи избрани от тях лица начело на Българската банка за развитие и „Автомагистрали“. След като съдът сложи временна спирачка на отстраняването на старите шефове, министрите са решили да подават контражалби срещу тях и да ги заплашват с искове за вреди.

„Имаме ликвидността, а имаме 5 седмици невъзможността това да го направим, защото се подават едни искове, които от моя гледна точка са абсолютно нецелесъобразни. Ето защо ние ще използваме закона още днес да предявим директен иск за вреди. Защото не може двама човека, които са направили вече вреди, защото са дали кредити на 8 големи компании, да спрат развитието на 10 000“, каза икономическият министър Кирил Петков.

„Техните си легални начини да спрат тяхното уволнение в момента увреждат наистина ББР и това е много фрустриращо. Не можем да използваме ликвидността в банката“, каза възмутен Петков.

Той многократно повтори, че съдебната система трябва да е напълно независима, но шансът всички дела наистина да са отишли при една съдийка от трима дежурни бил 1% (бел. ред. – невъзможно изчисление без да се знае общият брой на делата, тяхната сложност и времето на продължителност на отделните заседанията). Въпреки това Петков отрече атаката му към съда да е била опит да окаже натиск да се отсъди както той иска.

„Емоционалният ми изказ и търсене на причини защо това се беше случило може би не беше правилен. Извинявам се, ако някой се е почувствал, че искам да повлияя на съда, защото аз не щъ“, призна той, но пак настоя, че е било негов дълг да обявява фактите.

„Аз няма да коментирам решенията на Софийски градски съд, но не разбирам как министерството, което притежава 100% от акциите на „Автомагистрали“ не може да смени изпълнителния директор! Каква е тази практика, какви са тези закони?! Министърът не може да смени своя изпълнителен директор“, избухна емоционално и Виолета Комитова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още