Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Хаджигенов вкара нова интрига: Връчването на мандата на ИТН на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно

Политика

Хаджигенов вкара нова интрига: Връчването на мандата на ИТН на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно

Снимка:

Според адв. Хаджигенов Трифонов няма право да предлага кандидат-премиер

Съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме“/ИБГНИ/ адв. Николай Хаджигенов забърка нова интрига около мандата на ИТН, като обяви във Фейсбук, че връчването му на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно.

„То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми“, написа адв. Хаджигенов и разясни в поста си защо според него Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер.

„ИТН има най-голямата парламентарна група и съгласно чл.99, ал.1 на Конституцията, президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат. Конституцията е ясна – това не е лице, определено от председателя на съответната партия /в случая Ст.Т./, нито от ръководния и орган /Националния съвет/. Това е лице, „посочено от най-голямата по численост парламентарна група“, разяснява разпоредбите на Конституцията адв. Хаджигенов. Според него Пламен Николов не е посочен от ПГ на ИТН и изводът му е, че връчването на мандата на 30 юли е в противоречие с Конституцията.

„Няма данни ПГ на ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване. Може би все пак партията-победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора /т.нар. Изпълнително бюро/, това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията“, пояснява съпредседателят на ИБГНИ. За него решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група.

„Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация“, категоричен е адв. Хаджигенов.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още