Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Нова Македония“: Румен Радев използва темата за Македония, за да „лови“ гласове за изборите

Политика

„Нова Македония“: Румен Радев използва темата за Македония, за да „лови“ гласове за изборите

Нова Македония: Румен Радев използва темата за Македония, за да лови гласове за изборите - Tribune.bg
Снимка:

Коментарът е по повод критиките му за договора между Скопие и Атина

Президентът Румен Радев използва темата за Македония, за да „лови“ гласове за изборите. Това посочват анализатори от Скопие, а поводът е последното изказване на държавния ни глава, че България не приема името „Северна Македония“.

Това изказване на Радев е предназначено за събиране на ежедневни политически дивиденти, които ще бъдат използвани в местната избирателна битка, посочват анализатори пред вестник "Нова Македония".

Изданието търси отговор на въпроса дали страната ни променя отношението си към споразумението между Македония и Гърция. Причината да възникне този въпрос е именно последното интервю на президента пред Дарик радио. Според Радев дейността на българското правителство по отношение на интеграцията на Западните Балкани върви твърде бързо и това е пагубно за България, а проблемите, които са насложени от векове, просто трудно се решават за шест месеца, посочва македонското издание. В изявлението си той подчертава, че страната му не е съгласна с името „Северна Македония“ и посочи, че ако България имаше по-сериозна позиция, сега българският премиер щеше да бъде номиниран за Нобелова награда за мир заедно със Зоран Заев и Алексис Ципрас.

За разлика от сега, президентът Радев по време на брифинг след срещата си с македонския президент Георге Иванов заяви, че България подкрепя разрешаването на въпроса с името, тъй като е свързано със стриктното спазване на споразуменията, които Скопие и Атина имат със София, припомня медията. „България приема споразумението между Македония и Гърция за името, особено защото ще премахне пречките по пътя на Македония към ЕС и НАТО“ - каза тогава Радев.

Изданието отбелязва и фактът, че премиерът Бойко Борисов е силен поддръжник на споразумението между Македония и Гърция и дори го определя като "смела стъпка и крайъгълен камък в балканските политики". Следователно последното изявление на президента Радев е малко объркващо.

Университетският професор Лазар Лазаров от Македония смята, че няма промяна в междудържавните отношения, а всичко, което се случва сега в България, е просто още една битка на социалистите, водени от Румен Радев с партията ГЕРБ на Бойко Борисов. Лазаров е на мнение, че Радев вдига шум, макар да е наясно, че договорът е окончателен, само за да се противопостави на премиера пред местната публика.

„Това са само политически игри и нищо повече“ , коментира Лазаров.

Анализаторите добавят, че освен българският президент в последно време има и други местни политици, които разпространяват объркващи сигнали и изграждат политически кариери за сметка на македонския въпрос.

Подобно е мнението на политическия анализатор Милан Стефаноски, който оценява, че тези изявления трябва да се разглеждат като индивидуални, като лично мнение и аргумент за политическа битка в България, въпреки че те идват от изключително високи официални позиции. По думите му българските политици използват темата с Македония, за да привлекат гласоподаватели. Той обаче е категоричен, че след подписването на договора за добросъседство между България и Македония, отношенията между двете държави вече са на едно нови ниво, и то ще се задържи така и в бъдеще.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Бъгарин Комунистите(социалистите) в България извършиха едно от най големите престъпления спрямо майка България затова че под диктата на Сталин и лакея му Димитров измислиха и наложиха Македония! И сега това недоразумение президент радев също измислено от бкп(бсп) не може да асимилира това! Нито един негов изказ до сега не е бил за доброто на българският народ. Всичко е да върне родината под влиянието и окупацията на Руснаците.
26.12.2018 15:30 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати