Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нова порция сигнали и жалби на ГЕРБ за нередности по време на вота

Политика

Нова порция сигнали и жалби на ГЕРБ за нередности по време на вота

Нова порция сигнали и жалби на ГЕРБ за нередности по време на вота - Tribune.bg
Снимка:

Нова порция жалби и сигнали на ГЕРБ за нередности в изборния процес. Два от тях са в района на Момчилград:

Първият е, че в областния предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали има информация, че кметовете на населени места в община Момчилград присъстват в изборните помещения в качеството си на санитарни отговорници, упълномощени с писмена заповед от кмета на общината Илкнур Кязим.

Същите твърдят, че им е разпоредено да упражняват контрол върху спазването на противоепидемичните мерки.

От ГЕРБ поискаха РИК да направи проверка.

Вторият е за съмнения за контролиран вот и умишлена авария. Председателят на Областния предизборен щаб в Кърджали Цвета Караянчева уведоми РИК и Окръжна прокуратура за драстично нарушение на изборните правила в СИК № 7 в Момчилград, където председателят на комисията от ДПС отваря разписките от машинното гласуване и ги подпечатва преди да бъдат пуснати в урните.

Караянчева поиска да бъде извършена проверка и във връзка с аварията на електропровода, захранващ над 20 села в района на Перперек и Широко поле, община Кърджали. Прекъсването остави без ток за неопределено време секционните избирателни комисии в района и на практика блокира машинното гласуване.

ГЕРБ със сигнал за технически проблеми с машина за гласуване в секция в Благоевград

Областният координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Андрей Новаков подаде жалба до РИК-Благоевград за технически проблеми с машината за гласуване в секция № 010300037 в III ОУ „Димитър Талев“, гр. Благоевград. „От самото начало на изборния ден устройството не работи добре и многократно прекъсва, издава звуков сигнал и съобщение „Буферът не може да работи празен“. Това е наложило машината да бъде изключена от ел. захранването за 20 минути, както и да бъде въведен ПИН код”, се уточнява в жалбата, като се иска РИК да предприеме мерки по случая, с оглед спазването на Изборния кодекс.

ГЕРБ-Симитли сигнализира РИК-Благоевград за агресивно поведение на наблюдател от ИТН

„Дамян Качулски, представящ се за наблюдател на ИТН отправя заплахи чрез вербална агресия към членовете на СИК 014400004 в Симитли, с което значително затруднява работата на длъжностните лица и забавя изборния процес”, се посочва в жалбата до РИК-Благоевград и се иска предприемане на мерки по случая.

ГЕРБ – Враца входира сигнал до РИК за нарушаване на Изборния кодекс от страна на Диан Дамянов – кмет на кметство Чирен. В щаба на ГЕРБ е постъпил сигнал, че кметът на с. Чирен Диан Дамянов се е заключил в помещение в читалището на селото, в близост до секционната избирателна комисия и през прозореца на стаята извиква жители на селото, отправили се към изборното помещение, за да гласуват.

„След известно време той е напуснал помещението, в което има агитационни материали на политическа партия. Според получения от нас сигнал Дамянов упражнява предизборна агитация“, пише в сигнала.РИК – Враца извършва проверка на посочените в сигнала обстоятелства.

Хаос с машинното гласуване в Ямбол констатираха представители и наблюдатели от ГЕРБ-СДС. Опашки пред избирателни секции, изнервени гласоподаватели и блокиращи машини.

След сигнал за нестартиралата работа на машина в секция 16 в Ямбол и невъзможност на избирателите да гласуват, едва след 12 часа на обяд бе разрешен вота с хартиени бюлетини в посочената секция.

В секция 67 въпреки проблема с машинната, не е разрешен вот с хартиени бюлетини. ГЕРБ-СДС подаде втори сигнал свързан с проблемната 67-ма секция. От самия старт на гласуването машината блокира непрекъснато и след всеки избирател се рестартира. Това създава непрекъснато напрежение сред избирателите и забавя много процеса на гласуване. От коалицията настояват да бъде създаден нормален избирателен процес в Ямбол.

За фрапиращо нарушение в изборните секции в Ямбол сигнализира Коалиция ГЕРБ-СДС в  РИК. В никоя от изборните секции и помещения не се извършва дезинфекция на картите за машинно гласуване, след тяхното използване. Не се предоставят на избирателите и ръкавици за гласуването. „Това нарушава противоепидемичните норми, въведени и действащи към момента“, се казва в сигнала.

Сигнал за наличие на агитационни материали пред избирателни секции 21 до 26 и 97-ма в център „Каритас“ в Ямбол подаде ГЕРБ-СДС. „Настояваме за проверка и незабавно премахване на агитационните материали, които нарушават  разпоредбите на Изборния кодекс“, се казва в сигнала.

„Свидетели сме на хаос в изборния процес. Така се правят избори от служебно правителство!“, коментираха от Коалиция ГЕРБ-СДС в Ямбол.

ГЕРБ: Да се премахнат плакати до секция в село Детелина

На 20 метра от секционна избирателна комисия в с. Детелина, която се намира в сградата на кметството, има плакати на политическа партия „Изправи се! Мутри вън!. За това сигнализират от централата на ГЕРБ-Бургас.

„Това е поредният случай за агитационен материал, който не е отстранен както е по регламент на Изборния кодекс. Реално плакати и други агитационни материал не би следвало да са разположени на по-малко от 50 метра от мястото за гласуване“.

От ГЕРБ настояват за проверка по сигнала и отстраняване на плакатите до въпросната секция.

плакатите до въпросната секция.

Председател на СИК в Белица от квотата на ГЕРБ подаде оставка заради липса на машина

Председателят на СИК №010200010 в село Горно Краище, община Белица, Анифе Ибрахим Коренарска от квотата на ПП ГЕРБ подаде оставка след като в секцията не бе осигурена машина за гласуване.

В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване.

„Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване.

По направена справка на гласоподавателите от минали години броят е следният:

05.10.2014 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували. 

26.03.2017 г.  брой гласоподаватели - СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували 

26.05.2019 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 480 гласоподаватели – 308 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 461  гласоподаватели  - 304 гласували.

С настоящия сигнал подавам оставка като председател на СИК №010200010 в село Горно Краище, община Белица”, е уточнено в сигнала.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп