Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нова провокация от Скопие: За история, култура, наследство и език няма да се преговаря с България

Политика

Нова провокация от Скопие: За история, култура, наследство и език няма да се преговаря с България

Нова провокация от Скопие: За история, култура, наследство и език няма да се преговаря с България - Tribune.bg
Снимка:

Горда Силяновска

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него, заяви президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва, отказвайки да произнесе конституционното име на държавата, което предизвика напрежение с Гърция.

Силяновска заяви, че в текста на клетвата за президент в Избирателния закон името на държавата не е променено и независимо че в конституцията то е Република Северна Македония, в закона е записано само Република Македония. Силяновска обясни, че по време на клетвата е произнесла единствено Македония (т.е. без "Северна"), но не е нарушила Договора от Преспа. Тя каза, че не е искала да дразни някого, а се е държала "сократовски", както и че не е забелязала, че посланикът на Гърция е напуснала залата по време на клетвата, тъй като е била заета със събитието и не е мислила кой е в залата.

В интервюто си за ТВ Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да посъветват България", след като в Договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря.

"Тези дни чувам, че и двата договора трябва да се спазват. Не нарушавам Преспанския договор, там пише, че трябва да променим документите (за самоличност) след отварянето на преговорните глави. ЕС решава кога да се отворят преговорните глави. Някой каза ли това? Гърция трябваше да го каже. Не само че не отворихме преговорните глави (след подписване на Договора от Преспа), но сега трябва да променим конституцията, за да започнем преговори. Нито един член в Договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че трябва да променим конституцията. Казах на Макрон, че неговата философска теза за ЕС е изключителна, но философията не може без принципи и ценности. ЕС е предвидил санкции, ако някоя държава-членка наруши основните ценности и принципи. Без фундаментални ценности няма ЕС, като философия на демокрацията", заяви Силяновска, цитирана от БТА.

На въпрос дали през следващите пет години ще произнесе името "Северна Македония", Силяноска заяви: Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се казва така по конституция. Защо трябва да го повтарям? Гръцките колеги непрекъснато ли казват Република Гърция? Не. Уважавам договорите. Не е вярно, че ги нарушаваме, но някой друг ги нарушава. Смятам, че се отнесохме много отговорно към Преспанското споразумение, изпълнихме задълженията си дори преди изтичането на сроковете, но не съм сигурна, че Гърция го направи. Там ще видите (табели, на които пише) "Скопия", "БЮРМ" (Бивша Югославска Република Македония), но не и Северна Македония".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати