Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новаков: България e отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за Ковид (ВИДЕО)

Политика

Новаков: България e отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за Ковид (ВИДЕО)

Новаков: България e отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за Ковид (ВИДЕО) - Tribune.bg

„България е отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за Ковид“, за това съобщи евродепутатът ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, като се позова на доклад на Комисията по бюджетен контрол в ЕП, който ще бъде гласуван утре. По думите му акцията се нарича „Сентинел“ и следи и разследва злоупотреби с фондове, предназначени за възстановяване след пандемията от Ковид-19.

Полша и Унгария също са отказали да се включат.

Новаков коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията по разследването на харченето на парите.

„Операцията стартира на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички държави членки са разпратени покани да участват. Неколкократно на България е било припомняно, подканвана е да вземе участие. Това така и не се е случило“, обясни той

По думите му в момента той се намира в неприятна ситуация и е принуден да обяснява на колегите си от какво се тревожи българското правителство и защо МВР не се е съгласило да участва в тази операция и Европол.

„За съжаление това съвпадна и с нещо друго. Изпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС беше отстранен, като беше променен и устройствения правилник на  агенцията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър. Това прилича на свръхконцентрация на власт, при положение, че тази агенция е независима и не зависи от мандата на един или друг министър, а е с петгодишен мандат. Тя трябва да контролира правителството как харчи парите от Европейския съюз“, обясни евродепутатът ГЕРБ/ЕНП.

„Това нещо ме тревожи на фона, че все още нито една стотинка от Плана за възстановяване, не е стигнала до българските общини. Ние – делегацията на Комисията по контрол на бюджета -имахме среща с представители на Сдружението на общините в България. Те казаха, че не са били канени, не са участвали в процеса по изготвяне и одобрение на Плана за възстановяване и нямат готовност да подават проекти по него“, коментира Новаков

„Искам за пореден път да подчертая, че като човек, който участва в писането на правилата за европейско финансиране е изключително тежко да приеме, че моята собствена държава не може да се възползва от тях, още повече, когато се създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския данъкоплатец и на неговото финансиране“, подчерта още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети