Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новаков: Българското правителство прояви характер с позицията си за Венецуела

Политика

Новаков: Българското правителство прояви характер с позицията си за Венецуела

Новаков: Българското правителство прояви характер с позицията си за Венецуела - Tribune.bg
Снимка:

Евродепутатът отхвърли политиката „на снишаване“ при подобни казуси

По-голямата част от страните в Европейския съюз/ЕС/ вече са признали Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, подчерта пред БНТ българският депутат (ГЕБР/ЕНП) Андрей Новаков.

„Когато обвиненията са, че изборите не са били честни и има дълъг списък от доказателства, с очевидно нестихващо напрежение, с бунтове, които често взимат жертви, не може, когато има подобни казуси, постоянно да се снишаваме. Не може да не изразим позиция за Венецуела, защото са далеч от нас. Това не може да е състоятелно“, заяви Новаков. Той обяви, че е щастлив от факта, че българското правителство е проявило характер и е заявило позиция си по кризата във Венецуела.

Евродепутатът от ГЕРБ изрази подозрение, че позициите на президента Румен Радев „като че ли се формират в чужбина“.

„За съжаление президентът избра пътя на конфронтация. Спомням неговата позиция в предизборна кампания, когато каза „моите позиции ще се сформират в София и ще се отстояват в чужбина“. Оказа се, че повечето му позиции се сформират в чужбина и се отстояват в София“, коментира Новаков.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков напомни в отговор, че ЕС не е успял да излезе с обща позиция, защото Италия е блокирала стъпката, която е предприета в тази насока от Фредерика Могерини, италиански политик и Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

„Това е проблем, който ЕС трябва да отстрани. Или ще започнем да говорим на един глас, или ще трябва да се признае, че не е стигната необходимата точка на обединеност за това“, посочи евродепутатът Андрей Новаков. Той е гласувал „за“ резолюцията на ЕС относно Венецуела и смята, че позицията му е последователна.

„Там се казва, че трябва да се проведат нови избори, спазвайки международните стандарти, с международни наблюдатели и прозрачност. Нищо повече. Аз съм за тези ценности и затова гласувах „за“, допълни Новаков. Той цитира данни, че половината от населението на Венецуела се кани да емигрира, което създава проблеми на съседните страни. При темповете на обезценяване на валутата там, той не се ангажира с изчисляването на инфлацията.

„Буквално не могат да си позволят основни неща. Не може да се остави ситуацията такава, каквато е в момента“, посочи Новаков.

Относно случващото се във Великобритания евродепутатът от ГЕРБ заяви, че Брекзит е започнал като най-успешните фалшиви новини, „че Великобритания ще има далеч по-добър живот, ако напусне ЕС, обещавайки 300 млн. паунда на седмица, които ще се спестят, когато страната напусне ЕС“.

Според Андрей Новаков никой не е казал, че 40% от износа на страната е за ЕС. Хората не са били запознати какво ще се случи, ако се сложат мита, ако се пътува с визи. Никой не е пресметнал какво ще се случи с туристите, със студентите, които се обучават там, с бизнеса.

„Истината е, че в този случай ЕС реагира правилно. Тук основната отговорност е на Великобритания, както за започването на процеса, така и за това, че все още няма сделка“, смята Новаков. Той похвали българското външно министерство, че се е подготвило с всеки един сценарий за развитие на Брекзит, така че да защити интересите на българските граждани.

По текста работи: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

STEFAN D-R D TCHOLAKOV-VRAZA О, КАКВО ОТКРИХ В ИНТЕРНЕТА ----------- КЛЮКА ПЪРВО КАЧЕСТВО --------- БОЙКО ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРНИК НА 100 % -------------------- https://bulbg.blogspot.com/2018/12/blog-post_38.html ------------------------ НО БОЙКО ПОДГОТВЯЛ ЦВЕТА КАРА-ЧЕРНАТА-ЯНЧЕВА ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ ПО ПРИМЕРА НА ВЕНЕЦУЕЛА -------------- ЦУЦИНКИ ---------- ЧЕТЕТЕ ------- https://bulbg.blogspot.com/2019/02/blog-post_446.html --------------------------- ЩЕ ГО БЛИЖЕ УСТНО ! ------------------ СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - 4953
12.02.2019 01:53 / Отговор
STEFAN D-R D TCHOLAKOV-VRAZA О, КАКВО ОТКРИХ В ИНТЕРНЕТА ----------- МИНИСТЪР - КУРВАТА АНГЕЛАКОВА СА Я НАДУПИЛИ -------------- https://bulbg.blogspot.com/2019/02/blog-post_633.html ------------------- НА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРЪСКАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ЗА РЕКЛАМА ---------------- ПОРАДИ ТАЗИ ИСТОРИЯ, КУРВЕТИНАТА СЕ ПОХВАЛИ, ЧЕ ПОСЕТИЛА "ОСКАРИТЕ" - 2018 --------------- О, КУРВО КОНСКА ------------------- ЩЕ ГО БЛИЖЕШ УСТНО ! ------------------ ЧОЛИ БОЛИ ГО УЙЬО, ГОВОРИТЕЛ НА НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - 4953
12.02.2019 01:54 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети