Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новаков и Йончева: Евродокладът за страната ни е обективен

Политика

Новаков и Йончева: Евродокладът за страната ни е обективен

Снимка:

Европейската комисия представи вчера докладите по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки. Документът за България показа, че има предизвикателства пред страната ни, но са налица и първите резултати. Евродепутатите Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП и Елена Йончева от БСП/ПЕС бяха категорични пред БНТ, че докладът е обективен.

Андрей Новаков уточни, че това има немалко положителни констатации, започнали са реформи и се правят незадоволителни крачки, но посоката е вярна. Имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши държави длъжности, вече е публично, има и установен механизъм за хващане на конфликт на интереси. Критиките са насочени най-вече към съдебната власт, включително към отчетността на главния прокурор, отбеляза евродепутатът. Според него това трябва да мине пред промени в Конституцията и напомни, че предложените такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

"Това е един изключително добър доклад за България", каза Елена Йончева от БСП/ПЕС. Тя се съгласи, че той е обективен и показва къде се намира страната ни, каква е болестта ѝ и от тук нататък можем да започнем с нейното лечение.По нейно мнение докладът показва, че страната ни не се развива по демократичен път и това е абсолютно безспорно.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България, обясни Йончева. Според нея проблемът не е, че имаме нужда от нова конституция, а че сегашната не се спазва.  Докладът на ЕК показва, че в България няма законодателна сигурност, а еднолична власт. Това се вижда, изговаря се от ЕК и предстои дискусия на 5 октомври в пленарна зала за състоянието на върховенството на закона в България, обясни тя.

Андрей Новаков от своя страна подкрепи идеята върховенството на закона да бъде свързано с отпускането на европейски средства. Това става само тогава, когато покажем в страната ни, че няма злоупотреба с европейски средства. Нашата страна е под средното ниво на злоупотреба с европейски средства, категоричен бе Новаков.

Йончева посочи, че трябва да има морков и тояга за европейските средства и нарушаване на върховенството на закона у нас, защото в следващите години България постоянно щяла да бъде наблюдавана от ЕК. От своя страна Новаков бе категоричен, че България вече няма нужда да бъде подлагана на мониторинг.  


Коментари (2)

Гражданска позиция ТАЗИ СЪВЕТСКА ЛЕЛИЧКА ,РУСКА ШПИОНКА КОЯТО ЛЕЕ ПОМИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ НЯМА ЛИ ДА СПРЕТЕ ДА Я ПОКАЗВАТЕ!!!
НА ТАЗИ ЛЪЖКИНЯ И КРАДЛА ТРЯБВА ДА И СЕ ОТНЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО И ПОВЕЧЕ НИКОГА ДА НЕ СТЪПИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ!!!
01.10.2020 09:41 / Отговор
Моля ви, не слагайте снимки на Другарката Ленче - имаме деца и хора със слаби сърца...
01.10.2020 10:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още