Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новаков и Йончева: Евродокладът за страната ни е обективен

Политика

Новаков и Йончева: Евродокладът за страната ни е обективен

Новаков и Йончева: Евродокладът за страната ни е обективен - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия представи вчера докладите по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки. Документът за България показа, че има предизвикателства пред страната ни, но са налица и първите резултати. Евродепутатите Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП и Елена Йончева от БСП/ПЕС бяха категорични пред БНТ, че докладът е обективен.

Андрей Новаков уточни, че това има немалко положителни констатации, започнали са реформи и се правят незадоволителни крачки, но посоката е вярна. Имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши държави длъжности, вече е публично, има и установен механизъм за хващане на конфликт на интереси. Критиките са насочени най-вече към съдебната власт, включително към отчетността на главния прокурор, отбеляза евродепутатът. Според него това трябва да мине пред промени в Конституцията и напомни, че предложените такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

"Това е един изключително добър доклад за България", каза Елена Йончева от БСП/ПЕС. Тя се съгласи, че той е обективен и показва къде се намира страната ни, каква е болестта ѝ и от тук нататък можем да започнем с нейното лечение.По нейно мнение докладът показва, че страната ни не се развива по демократичен път и това е абсолютно безспорно.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България, обясни Йончева. Според нея проблемът не е, че имаме нужда от нова конституция, а че сегашната не се спазва.  Докладът на ЕК показва, че в България няма законодателна сигурност, а еднолична власт. Това се вижда, изговаря се от ЕК и предстои дискусия на 5 октомври в пленарна зала за състоянието на върховенството на закона в България, обясни тя.

Андрей Новаков от своя страна подкрепи идеята върховенството на закона да бъде свързано с отпускането на европейски средства. Това става само тогава, когато покажем в страната ни, че няма злоупотреба с европейски средства. Нашата страна е под средното ниво на злоупотреба с европейски средства, категоричен бе Новаков.

Йончева посочи, че трябва да има морков и тояга за европейските средства и нарушаване на върховенството на закона у нас, защото в следващите години България постоянно щяла да бъде наблюдавана от ЕК. От своя страна Новаков бе категоричен, че България вече няма нужда да бъде подлагана на мониторинг.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Гражданска позиция ТАЗИ СЪВЕТСКА ЛЕЛИЧКА ,РУСКА ШПИОНКА КОЯТО ЛЕЕ ПОМИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ НЯМА ЛИ ДА СПРЕТЕ ДА Я ПОКАЗВАТЕ!!!
НА ТАЗИ ЛЪЖКИНЯ И КРАДЛА ТРЯБВА ДА И СЕ ОТНЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО И ПОВЕЧЕ НИКОГА ДА НЕ СТЪПИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ!!!
01.10.2020 09:41 / Отговор
Моля ви, не слагайте снимки на Другарката Ленче - имаме деца и хора със слаби сърца...
01.10.2020 10:06 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати