Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новаков: Над месец чакаме някой да излезе и да каже къде точно Плана за възстановяване не е готов и къде са му критиките

Политика

Новаков: Над месец чакаме някой да излезе и да каже къде точно Плана за възстановяване не е готов и къде са му критиките

Новаков: Над месец чакаме някой да излезе и да каже къде точно Плана за възстановяване не е готов и къде са му критиките - Tribune.bg
Снимка:

„Нашето поколение никога повече няма да види толкова средства и подкрепа от ЕС", заяви евродепутатът

„Президентът Румен Радев изрази надежда, че Планът за възстановяване и устойчивост на България ще бъде предложен за обществено обсъждане през юли и внесен в следващия парламент. Какъв е рискът от забавянето?

Заседанията в Брюксел са добре, за да може човек да свикне преди да скача върху заключения. Всеки, който е с малко по-голям политически опит, знае, че когато кажеш „А“- трябва да кажеш „Б“, „В“, докъде знаеш буквите. Вече повече от месец чакаме някой да излезе и да каже къде точно планът за възстановяване не е готов и къде са му критиките“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в студиото на „Денят ON AIR“.

Той подчерта, че по времето на вицепремиера Томислав Дончев е имало десетки публични обсъждания.

„От 40 страници станаха 200, защото неправителствени сектори, браншови организации се включиха. Сега никой не знае какво се случва. Може да има критики, никой не ги е чул и видял. До април месец политиката, в която сме се движили, е че мините трябва да работят, докато има въглища. Мините работиха, ТЕЦ-овете не бяха затваряни. Сега къде е проблемът?”, попита Новаков.

И допълни, че той самият не е чувал основание, на което ще се вадят проекти и ще се слагат други.

„Могат да покажат какво са свършили за месец и половина. Ако има проблем – да излязат и да кажат. Още в края на март предварителната оценка на ЕК беше положителна. И по Плана имаше няколко коментара, които трябваше да се изчистят и той да замине. Причината, поради която не беше изпратен тогава – е политическата отговорност, която се носи. Не можеш последните 3 дни от мандата си да внесеш нещо, което ще е важно за страната в следващите 10 години”, коментира той.

“Планът беше публичен. Всеки, който се интересува, можеше да види къде ще отидат тези милиарди, защо ще отидат, кой го е предложил. В него са били включени пари за енергийна ефективност, която включва не само изолации, но и соларни панели, така че да се намали потреблението на електричество. Когато това се случва – парниковите газове също ще спаднат”, посочи той.

По думите му нашето поколение никога повече няма да види толкова средства и подкрепа от ЕС. „Това е шанс, който има веднъж на поколение. Ако го проиграем сега, без да обясним на хората защо това се е случило – никой няма да го прости нещо. 5 месеца ни трябва от внасяне на Плана и получаването на първите 1,6 млрд.”, каза Новаков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати