Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отложиха с поне година новата такса смет на принципа „замърсителят плаща“

Политика

Отложиха с поне година новата такса смет на принципа „замърсителят плаща“

Отложиха с поне година новата такса смет на принципа замърсителят плаща - Tribune.bg
Снимка:

Новата методика ще е в сила най-рано от 2023г.

Действието на новата такса смет на принципа „замърсителят плаща” се отлага с поне една година, решиха депутатите. Отсрочката беше записана в закона за извънредното положение. Мнозинството обвърза въвеждането на новата такса смет с публикуването на резултатите от преброяването, което заради пандемията бе отложено за септември и по план трябва да приключи до 3 октомври. След това има едногодишен срок, в който НСИ ще изготви доклад с резултатите от преброяването, а въвеждането на новата такса ще стане в рамките на една година след изготвянето на доклада от НСИ.

Такса смет на принципа „замърсителят плаща“ се определя от три услуги - събиране и транспортиране на отпадъци, обработката им и поддържане на чистотата на обществените места. В закона за местните данъци е записано, че от 2022 г. за първите две услуги таксата да се определя според броя на хората, които живеят в един имот, или според количеството изхвърлени боклуци.

Новата методика ще е в сила най-рано в началото на 2023 г. Информация за броя на хората в имотите в страната ще бъде получена от преброяването на населението, което ще бъде направено през настоящата година. Количеството отпадъци може да се определи по два начина - като хората бъдат задължени да хвърлят боклука си в продавани от общината торби. Ще има минимално количество от тях, което домакинство трябва да купи. Друг вариант е за всеки имот да има отделни контейнера за боклук и да се изчисли колко често се събират. За поддържане на чистотата такса смет може да се определя на база брой живеещи или застроена и незастроена площ на имота.

С други законови промени се дава лихвена ваканция на общините, а на фермерите - данъчна. Така от 1 януари 2021 година до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка, която беше удължена до 30 април, общините в затруднено финансово състояние, които не са си изплатили предоставените им безлихвени заеми от бюджета, няма да дължат лихви за забавянето.

Тази отсрочка ще им даде възможност да получават одобрените им трансфери за обща изравнителна и целева субсидия за капиталови разходи. Така засегнатите общини през този период ще могат да разполагат с по-голям ресурс, предоставен им от държавния бюджет. Част от парите може да бъдат насочени за финансиране на противоепидемични мерки. Удължава се и срокът, в който земеделските стопани ще получават данъчно облекчение, представляващо държавна помощ - до края на 2022 г., включително за корпоративния данък за 2022 г.

Фермерите ще получат също данъчна ваканция от 1 януари тази година до края на 2022 г., за да им се изплащат помощи.

Депутатите приеха още новоучредените фирми през 2020 г. да не правят авансови вноски за корпоративен данък през втората година от учредяването им - т.е. и за 2021 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати