Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новата украинска посланичка Олеся Илашчук връчи акредитивни писма на Радев (ВИДЕО)

Политика

Новата украинска посланичка Олеся Илашчук връчи акредитивни писма на Радев (ВИДЕО)

Новата украинска посланичка Олеся Илашчук връчи акредитивни писма на Радев (ВИДЕО) - Tribune.bg

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Република България Олеся Илашчук връчи днес акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщиха от украинското посолство в София.

Във видеоприветствие на български език, публикувано на Фейсбук страницата на дипломатическото представителство Илашчук каза следното:

"Скъпи приятели, Днес официално започвам своя мандат в България. Повече от година украинският народ се бори героично за свобода и независимост.  Всички украинци ценят помощта, която им оказват техните приятели. 

Без нея жертвите и разрушения в Украйна биха били многократно повече.  Всички ние, заедно, трябва да възстановим мира в Украйна и в Европа. Да върнем международния ред и справедливост. И да накажем злото.

Украйна е благодарна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа.  Ние сме благодарни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински семейства, намерили временно убежище във вашата страна. 

Тези жестове са продължение на дългогодишните приятелски взаимоотношения между нашите народи. Още от времето на Киевска Рус - Украйна. От времето на Първото българско царство, когато между нас съществува активен религиозен, духовен и културен обмен.  Гордеем се с това, че хиляди българи намират своя дом в украинските степи през осемнайсети век. 

Помним, че по време на Освобождението (1877-1878 г.) украинските войници отдават живота си за свободата на България.

А украинският народ събира хуманитарна и медицинска помощ за вашите предци. Ето защо, моя, и на моя дипломатически екип, задача е - да надграждаме общите ни постижения. Да продължим традициите, създадени от първия украински посланик в Царство България Олександър Шулгин.

И от първия български посланик в Украинската народна република Иван Шишманов.

Докато се готвех за мандата си, имах удоволствието да посетя българските села и градове в Южна Украйна. 

Там се докоснах до богатата българска култура, съхранена в оригиналния ѝ вид.  В независима Украйна българската общност винаги е имала и ще има възможност да развива своята идентичност. И ще остане мост за приятелство и взаимноизгодно сътрудничество. 

Посолството на Украйна в България ще направи всичко необходимо това да стане. 

Слава Україні!

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети