Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нови доказателства за търговия с влияние в Президентството: Бобоков „назначавал“ посланици

Политика

Нови доказателства за търговия с влияние в Президентството: Бобоков „назначавал“ посланици

Нови доказателства за търговия с влияние в Президентството: Бобоков назначавал посланици - Tribune.bg
Снимка:

Държавното обвинение публикува нова порция от доказателства по разследването за търговия с влияние срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Отново бяха публикувани скандални чатове между него и секретаря на президента Пламен Узунов.

От комуникацията помежду им става ясно, че Бобоков е посочил двама дипломати, които да бъдат назначени за посланици.

Впоследствие изглежда той е бил послушан, защото неговите предложения заминават на мисии зад граница – Румен Петров ръководи мисията в Алжир, а Жоро Кираджиев замина за Нигерия.

На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание:

„Румен Петров – Алжир“.

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента.

На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Жоро Кираджиев е назначен за посланик на България в Нигерия с указ на президента от януари 2020 г. на мястото на Веселин Делчев.

Специализирана прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с гореизложеното.

Анализът на информацията от над 200 GB, съдържаща се в заключението на компютърно-техническата експертиза и приложенията към нея, продължава, уточняват от обвинението.

Специализирана прокуратура оповестява и друга допълнителна информация, съдържаща се в експертизата:

На 05.06.2019 г. чрез мобилно приложение „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща до П.Б. прикачен файл със следното наименование: „Pismo_za_mandat”.

Документът съдържа 6 страници и представлява Писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов.

В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на BGN 5000 (пет хиляди български лева) без включен ДДС месечно, считано от 01.06.2019 г., за срок от една година. Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството.

В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“, същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги.

В отговор на изпратения от „Prezident-Pl. Uzunov” файл с горепосочената информация, Бобоков предоставя адрес на личната си електронна поща.

Анализът на кореспонденцията сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати