Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нови правила за търговските бараки, сергии и павильони

Политика

Нови правила за търговските бараки, сергии и павильони

Нови правила за търговските бараки, сергии и павильони - Tribune.bg
Снимка:

Не всички общини до момента имат изисквания към тези обекти

Депутатите приеха на второ четене, че вида и конструкцията на преместваемите обекти – бараки, сергии и павильони, ще се регулират от специални наредби на общинските съвети, а това задължение на местните власти се регламентира от промените в Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Валери Симеонов от НФСБ посочи, че липсата на наредби в някои общини води до това, че поддържането на преместваемите търговски обекти не гарантира живота на хората в тях. „Духа вятър, пада, събаря. Редно е на 29-та година от най-новата ни история те да подлежат на изисквания за архитектурен вид“, посочи той.

От ДПС, обаче възразиха, че това ще натовари ненужно бизнеса с допълнителни разходи.

„Ако проблемът на България са тези бараки, които ще паднат на главата на моя внук, значи сме много напред! Натоварваме бизнеса с този разрешителен режим с цел изнудване на хората“, предупреди Рамадан Аталай. Според Хамид Хамид пък, за да се изправи безхаберието в някои общини, Народното събрание натоварва гражданите, които искат да правят бизнес. От Движението се притесняват, че след промените всяка община ще пише изисквания за бараки, сергии и павильони, а ДНСК ще ги събаря по-лесно.

Искрен Веселинов, който е заместник-председател на регионалната комисия в парламента, обясни, че новите изисквания ще са функция на общинските наредби. Ние имаме доверие в общините и тяхната възможност да създават нормативни актове“, изтъкна войводата.

Позицията му бе подкрепена и от лидера на НФСБ. 

„В наредбата на общинския съвет и досега се определят изискванията към обектите. Няма забранителен режим, г-н Аталай. Пак манипулирате залата. Има общини, където не са регламентирани размерите на обектите и няма изискване за инженерното им състояние, те са направени без конструктивни оразмерявания“, предупреди Валери Симеонов.

Автор: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети